The New York Times: Grecia a expulzat în secret peste o mie de migranți, abandonându-i pe mare

Publicat: 17 08. 2020, 18:12
The New York Times: Grecia a expulzat în secret peste o mie de migranți, abandonându-i pe mare. Sursa foto: Shutterstock

Guvernul grec ar fi expulzat în secret peste o mie de refugiați în ultimele luni, transportându-i pe mulți dintre aceștia în afara apelor teritoriale ale Greciei și apoi abandonându-i în bărci gonflabile, multe dintre ele supraaglomerate.

Informațiile au fost făcute publice de către The New York Times, care susține că autoritățile elene au organizat 31 de expulzări, în cadrul cărora 1.072 de solicitanți de azil ar fi fost abandonați pe mare.

Publicația citează informațiile obținute de la două organizații non-guvernamentale, doi cercetători și de la Paza de Coastă a Turciei. The New York Times a intervievat persoane care au supraviețuit expulzărilor și a publicat și a analizat fotografii și filmări care ar certifica existența acestor expulzări.

„A fost inuman. Am fugit din Siria de teama bombelor, dar când s-a întâmplat acest lucru mi-aș fi dorit să fiu omorâtă într-un bombardament”, spune Najma al-Khatib, o profesoară din Siria în vârstă de 50 de ani.

Ea spune că oficialii greci au luat-o pe ea și pe alți 22 de refugiați, inclusiv doi bebeluși, dintr-un centru de detenție de pe insula Rhodos pe 26 iulie și i-au abandonat pe o barcă fără motor. Aceștia au fost salvați ulterior de către Paza de Coastă turcă.

Ilegale în temeiul dreptului internațional, aceste expulzări sunt văzute ca fiind cea mai directă și susținută încercare a unei țări europene de a bloca migrația pe mare încă de la debutul crizei migranților din 2015.

 

 

Guvernul grec neagă acuzațiile

Autoritățile de la Atena neagă orice fel de fapte ilegale.

„Autoritățile din Grecia nu se angajează în activități ilegale. Grecia are un istoric dovedit în ceea ce privește respectarea legislației internaționale, a convențiilor și protocoalelor, inclusiv în ceea ce privește tratamentul acordat refugiaților și migranților”, a declarat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec.

Începând cu 2015, țări europene precum Grecia și Italia s-au bazat în principal pe alte autorități, precum Guvernele din Turcia și Libia, pentru a controla migrația. Ceea ce este diferit acum este faptul că Guvernul grec ia din ce în ce mai des problema migrației în propriile sale mâini, spun sursele citate.

„Aceste expulzări sunt total ilegale sub toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește dreptul internațional și dreptul european. Este un dezastru umanitar”, a spus prof. François Crépeau, expert în drept internațional și fost raportor special al Națiunilor Unite pentru drepturile migranților.

Începând de anul trecut, când Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis a preluat puterea, Grecia a adoptat o atitudine mult mai dură față de migranți, majoritatea acestora fiind refugiați sirieni.

Această nouă abordare vine pe măsură ce tensiunile cu Ankara s-au intensificat. La rândul său, Turcia găzduiește peste 3,5 milioane de refugiați sirieni, fiind țara cu cei mai mulți refugiați sirieni din lume.

Grecia consideră că Turcia a încercat să folosească migranții pentru a pune presiune asupra Europei, cu scopul de a primi asistență financiară și sprijin militar în războiul din Siria. De asemenea, Atena acuză Ankara că vrea să pună presiune pe Grecia într-o perioadă în care cele două țări își dispută rezervele de hidrocarburi din Mediterana de Est.

Luna trecută, Grecia a fost acuzată de Oxfam și Consiliul Grec pentru Refugiați că încalcă dreptul refugiaților de a obține azil.