Tragedia MH17 – Malaysia Airlines. Moscova nu crede în lacrimi și refuză continuarea discuțiilor privind stabilirea vinovaților. Premierul olandez: ”Este extrem de dureros”

Publicat: 15 10. 2020, 15:34
Actualizat: 15 10. 2020, 15:59
Tragedia MH17 – Malaysia Airlines. Moscova nu crede în lacrimi și refuză continuarea discuțiilor privind stabilirea vinovaților. Premierul olandez: ”Este extremeste de dureros”

Procesul MH17 – așa cum a fost numit în mass-media – a început pe data de 9 martie a acestui an, în Olanda, într-un tribunal din apropierea aeroportului Schipol. Chiar de la începutul procesului au fost lansate acuzații dure împotriva Rusiei. Cei patru acuzați sunt trei ruși și un separatist ucrainean. Numai că Igor Girkin – cunoscut și sub numele de Strelkov -, Sergei Dubinsky – cunoscut drept Khmury -, Oleg Pulatov (Giurza) și Leonid Kharchenko, cunoscut drept Krot, nu sunt prezenți la proces, doar unul dintre ei fiind reprezentat de o echipă de avocați.

17 iulie 2014. O aeronavă Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur.  La bord se aflau 298 de persoane, acestea pierzându-și viața. A fost vorba despre 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. După demararea anchetei, investigatorii au stabilit că un sistem de rachete BUK – care ar fi fost transferat din Rusia, destinat să facă parte din brigada 53 a rachetelor antiaeriene ruse de lângă Kursk – a fost folosit de cei patru acuzați pentru a doborî, cu premeditare, aeronava. La momentul respectiv, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că ”niciun sistem de rachete al armatei ruse nu a trecut vreodată frontiera ucraineană”.

Ancheta penală a fost coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT – Joint Investigation Team), formată din reprezentanți ai autorităților judiciare și polițienești din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia și Malaysia. Parchetul General olandez a anunțat – pe data de 19 iunie 2019 – demararea acțiunii penale împotriva celor patru suspecți.

Serghei Lavrov, șeful diplomației de la Moscova: ”Astfel de acțiuni fac lipsită de sens continuarea participării noastre la discuțiile tripartite”

Serghei Lavrov, șeful diplomației de la Moscova, i-a informat pe reprezentanții Olandei și Australiei că Rusia a decis, în mod unilateral, să se retragă de la discuțiile privitoare la stabilirea răspunderii în cazul tragediei aviatice.

Ministerul rus de externe a declarat că decizia sa de a se retrage din consultările cu Olanda și Australia reprezintă un răspuns la o acțiune guvernamentală olandeză depusă împotriva Moscovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în iulie anul acesta.

”În cele din urmă, fără a aștepta nici măcar rezultatele intermediare ale consultărilor – și au trecut doar trei runde -, Haga a ales o cale diferită, depunând o plângere interstatală împotriva Rusiei la CEDO. Astfel de acțiuni neprietenoase ale Olandei fac lipsită de sens continuarea participării noastre la discuțiile tripartite”, a declarat Serghei Lavrov, considerând că investigațiile conduse de olandezi au fost și sunt ”părtinitoare, superficiale și politizate”.

Rusia a negat, cu vehemență, orice implicare în doborârea zborului MH-17 Malaysia Airlines, insistând doar asupra ideii că ancheta nu dorește să descopere adevărații vinovați, ci doar să determine Rusia să plătească despăgubiri.

„Când, în 2018, am fost de acord să desfășurăm consultări trilaterale cu Australia și Olanda cu privire la întreaga gamă de probleme legate de prăbușirea zborului МН17, am plecat de la faptul că astfel de consultări ar stabili, pe baza faptelor, adevăratele cauze ale accidentul zborului МН17. Cu toate acestea, se pare că Australia și Țările de Jos nu au vrut niciodată să-și dea seama ce s-a întâmplat cu adevărat în vara lui 2014 și intenționau doar să forțeze Rusia să-și recunoască vinovăția și să obțină despăgubiri pentru rudele celor uciși”, a mai spus Lavrov, potrivit TASS.

”Rusia nu are voie să investigheze accidentul aviatic din estul Ucrainei, iar Moscova poate recunoaște rezultatele anchetei doar dacă va participa, pe deplin, la aceasta”

Vladimir Putin

Premierul olandez, surprins de decizia Rusiei

Mark Rutte, premierul Olandei, s-a declarat absolut surprins de această decizia luată de Rusia, spunând că ”este extrem de dureros pentru rudele victimelor”, în contextul în care – după atâția ani – nu s-a ajuns la o concluzie finală.

La rândul său, ministrul de externe olandez – Stef Blok – a declarat că această retragere de la discuțiile tripartite este regretabilă.

”Federaţia Rusă ne-a informat că a decis în mod unilateral să suspende negocierile privind răspunderea pentru prăbuşirea zborului MH17. Ţările de Jos regretă foarte mult această decizie”, a precizat ministrul de externe prin intermediul unui comunicat de presă.

Cei patru acuzați, trei ruși și un separatist ucrainean

Rusia, acuzată de piraterie informatică: ”Serviciile ruse de securitate încearcă să obstrucţioneze eforturile făcute în vederea stabilirii adevărului”

Potrivit informațiilor furnizate de abc.net.au, Rusia a recurs la orice mijloace pentru a zădărnici această anchetă, chiar dacă a negat, de la bun început, implicarea în tragedie. Procurorii olandezi au lansat, însă, acuzații grave la adresa regimului de la Kremlin, menționând chiar tentative de ”piraterie informatică” și ”încercări constante de identificare și de intimidare a martorilor”.

„Există indicii clare potrivit cărora serviciile ruse de securitate încearcă în mod activ să obstrucţioneze eforturile făcute în vederea stabilirii adevărului din spatele doborârii zborului MH17. Autorităţile britanice şi olandeze au stabilit că agenţi ruşi din cadrul GRU (n. red. – Direcția Principală de Informații a Rusiei) sunt implicate în tentative de piratare a sistemelor autorităţilor de anchetă malaysiene”, a declarat procurorul Thijs Berger în faţa judecătorilor, la tribunalul de la Schiphol.

Anchetatorii olandezi au acuzat Rusia și că ar fi reușit să intre în posesia unui raport al Poliției Federale Australiene, obținând informații esențiale. Totodată, mai mulți martori prezenți în acest proces au declarat că se tem pentru viața lor dacă identitățile lor vor fi făcute publice, convinși fiind că Rusia va încerca să contracareze acțiunile anchetatorilor prin metode extreme.