Transparency International publică un raport îngrijorător: „Corupția continuă să facă RAVAGII în zona euro”

Publicat: 05 12. 2012, 10:19
Actualizat: 12 12. 2013, 23:42

Corupția continuă să facă ravagii în lume și afectează, în zona euro, țările cele mai afectate de criză, și anume Grecia și Italia, a căror poziție se deteriorează, anunță Transparency International (TI) în raportul său anual publicat miercuri, relatează AFP.

„Corupția continuă să facă ravagii în societăți din întreaga lume”, constată organizația, subliniind asupra unui nivel „dezamăgitor” al corupției în zona euro, „în țările cele mai afectate” de criza economică și financiară, se arată într-un comunicat.

Transparency International realizează un clasament pe o scară de la zero (nivelul cel mai puternic al corupției percepute) la 100 (nivelul cel mai scăzut al corupției percepute).

În acest an, Italia și Grecia se clasează pe locurile 72 și, respectiv, 94, obținând doar 42 și, respectiv, 36 de puncte. Italia pierde trei locuri, iar Grecia 14, în comparație cu clasamentul anterior, anunță Transparency, cu sediul la Berlin.

Italia afișează, astfel, un nivel echivalent cu cel al Tunisiei (41 de puncte), în timp ce Grecia se află la egalitate cu Columbia.

Între țările afectate recent de criza datoriilor, Irlanda (pe locul 25), Spania (30) și Potrugalia (33) obțin scoruri mai mari de 60 de puncte.

Mai puțin afectate de criză, Germania se clasează pe poziția 13, iar Franța pe locul 22, cu note de peste 70.

Transparency recomandă din nou Uniunii Europene (UE) „să accentueze eforturile privind prevenirea corupției în cadrul instituțiilor publice”.

Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă împart prima poziție în rândul țărilor celor mai „necorupte”, cu scoruri de peste 90. Japonia și Marea Britanie se clasează ex aequo pe locul 17, fiind urmate de Statele Unite, pe poziția a 19-a.

Majoritatea țărilor afectate de „primăvara arabă” au scoruri inferioare sau care depășesc cu puțin 40. Afganistanul, Coreea de Nord și Somalia ocupă, la egalitate, ultimul loc din clasament (174), cu doar opt puncte fiecare.

Rusia, care ocupă poziția 133, cu un scor de 28 de puncte, se află în continuare printre cele mai corupte țări din lume, potrivit Transparency International, dar înregistrează din nou o ușoară ameliorare în clasament, situându-se cu zece locuri mai bine decât în raportul din 2011.

Două treimi dintre cele 176 de țări evaluate obțin scoruri sub 50 de puncte. Potrivit organizației, această situație de fapt „demonstrează că este necesar ca instituțiile publice să fie mai transparente”.

Pentru a realiza acest clasament, care reflectă exclusiv percepția corupției, această organizație nonguvernamentală (ONG) se bazează pe date colectate de către 13 instituții internaționale, între care Banca Mondială (BM), bănci asiatice și africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial (FEM).

„După un an în cursul căruia lupta împotriva corupției a fost privilegiată, așteptăm ca guvernele să își înăsprească poziția față de abuzurile de putere”, a declarat Huguette Labelle, președinta ONG-ului, citată în comunicat.