Trucurile folosite de angajatorii germani pentru a evita să plătească noul salariu minim pe economie

Publicat: 15 03. 2015, 18:03

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a introdus primul salariu minim la nivel național din Germania, de 8,50 euro pe oră, la începutul acestui an, scrie reuters.com.  La câteva luni de la implementarea acestui program guvernamental, mulți angajați nu iau mai mulți bani decât înainte, deoarece „sunt fentați” de angajatori.

De exemplu, sindicatul salariaților din industria alimentară și de catering, NGG, primesc aproximativ 400 de apeluri pe zi, de la angajații care spun că șefii găsesc modalități să ocolească legea. Unii angajatori nu mai plătesc orele suplimentare și angajații sunt obligați să plătească băuturile pe care le consumă și hainele pe care sunt obligați să le poarte la locul de muncă.

Măcelarii s-au plâns că trebuie să plătească până la 100 de euro pe lună ca să folosească cuțitele folosite la tăiatul cărnii, iar brutarii au început să fie remunerați în produse de panificație, în loc de bani. Sindicatele povestesc situații în care brutăriile, saloanele și sălile de fitness le oferă angajaților cupoane, în locul asigurării unui salariu minim. O brutăriță care a refuzat oferta angajatorului a fost ironizată și i s-a spus să i le dea soțului ei.

Alți angajați au fost afectați de reducerea tichetelor de vacanță, chiar dacă firmele care încalcă legislația riscă amenzi de până la 500.000 de euro. Veștile nu sunt rele pentru toată lumea. Uwe Schlegel, un avocat din Koln, consiliază companiile mici care vor să plătească în mod legal noul salariu minim pe economie. Cererea pentru serviciile sale este „extrem de ridicată”.