Trump îi dă ultimatum companiei care deține TikTok: Trebuie să renunțați la filiala din SUA în 90 de zile!

Publicat: 15 08. 2020, 19:23
Actualizat: 15 08. 2020, 19:24
TikTok îl dă în judecată pe Trump. Chinezii sunt nemulțumiți de restricțiile impuse de guvernul american

Președintele Donald Trump a oferit vineri companiei chineze ByteDance un termen de 90 de zile pentru a vinde de orice active folosite pentru a sprijini aplicația populară TikTok în Statele Unite.

Ordinul executiv al lui Trump prevede că există „dovezi credibile care mă determină să cred că ByteDance… ar putea lua măsuri care ar putea afecta securitatea națională a Statelor Unite”.

Săptămâna trecuta, Trump a ordonat interdicții puternice, dar vagi, asupra begocierilor dintre proprietarii TikTok și cei ai aplicația de mesagerie WeChat, spunând că sunt o amenințare pentru securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite, relatează New York Post.

Trump dă ultimatum companiei chineze ByteDance

Momentan nu se știe ce impact va avea ordinul executiv dat de Trump asupra celor 100 de milioane de utilizatori americani ai aplicației TikTok, mulți dintre aceștia fiind adolescenți sau adulți tineri care o folosesc pentru a posta și urmări videoclipuri în format scurt.

De asemenea, Trump a ordonat vineri ca ByteDance să renunțe la „orice date obținute sau derivate” de la utilizatorii TikTok din SUA.

Microsoft poartă necogocieri pentru a cumpăra anumite părți din TikTok.

Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a susținut joi ordinele lui Trump referitoare la TikTok și WeChat, spunând jurnaliștilor că își exercită autoritatea de urgență în temeiul unei legi din 1977 care permite președintelui să reglementeze comerțul internațional pentru a combate amenințările neobișnuite.

„Administrația se angajează să protejeze poporul american de toate amenințările cibernetice, iar aceste aplicații colectează cantități semnificative de date private ale utilizatorilor”, a declarat McEnany, adăugând că guvernul chinez poate accesa și utiliza astfel de date.

TikTok a anunțat că a petrecut aproape un an încercând să negocieze  cu SUA având „intenții bune” pentru a rezolva aceste îngrijorări.

„În schimb, ceea ce am întâlnit a fost că Administrația nu a acordat atenție faptelor, a dictat termenii unui acord fără a trece prin procesele juridice standard și a încercat să intervină în negocieri dintre companii private”, se arată în declarația companiei.