TRUMP nu va mai oferi informații despre numărul CIVILILOR UCIȘI în atacurile cu DRONE MILITARE

Publicat: 07 03. 2019, 14:53

Ordinul executiv a fost instituit în 2016 de președintele Barack Obama, care se afla sub presiunea de a fi mai transparent, scrie BBC.

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care au îndoliat America, atacurile cu drone au fost tot mai utilizate în zonele de conflict.

Administrația Trump a precizat că legea respectivă era „de prisos” și distrăgea atenția de la alte aspecte.

Legea viza CIA-ul, care a desfășurat atacuri cu drone în țări precum Afganistan, Pakistan și Somalia.

„Acțiunea noastră elimină cerințele de raportare inutile, care nu îmbunătățesc de fapt transparența guvernamentală, ci distrag atenția profesioniștilor noștri de la misiunea de bază”, a declarat un oficial al Administrației Trump.

În ce consta legislația?

Potrivit ordinului lui Obama, CIA prezenta anual informații despre atacurile cu drone ale SUA și numărul celor decedați în urma lor.

Ordinul executiv al lui Trump nu anulează însă cerințele de raportare a deceselor în rândul civililor, stabilite pentru Armată de către Congres.

În primii doi ani ai președinției lui Trump, SUA au demarat 2.243 atacuri cu drone, față de 1.878 atacuri înregistrate în cei opt ani de mandat ai lui Obama, informează Biroul de Jurnalism Investigativ, un think tank din Marea Britanie.

Avocații și promotorii drepturilor omului au criticat dur decizia lui Trump, precizând că CIA va putea desfășura atacuri cu drone, fără să își asume vreo responsabilitate.

„Acțiunea Administrației Trump reprezintă un pas în spate, inutil și riscant, în privința transparenței și responsabilității pentru folosirea forței letale și a victimelor rezultate”, a declarat Rita Siemion, din cadrul Human Rights First, pentru AFP.

Adam Schiff, un democrat care conduce comitetul de inteligență din Congresul american, a declarat că măsura lui Obama a fost „una importantă, în scopul transparenței” și a spus că „nu există o justificare” pentru anularea ei.

„Această cerință nu ținea doar de transparență. A permis, pentru prima oară, Americii să combată dezinformarea grupurilor teroriste, cu cifre exacte despre eficiența și precizia operațiunilor noastre. Era un instrument important și am rămas iar fără el”, a declarat un alt politician, Ned Price.