Turcia anunță că trimite din nou nava Oruc Reis în Mediterana de Est. Decizia provoacă nemulțumire la Atena

Publicat: 12 10. 2020, 18:45
Turcia anunță că trimite din nou nava Oruc Reis în Mediterana de Est. Decizia provoacă nemulțumire la Atena. Sursa foto: Shutterstock

Marina turcă a anuțat că nava de explorare maritimă Oruc Reis va fi trimisă într-o nouă misiune în Mediterana de Est.

Noua misiune a navei, care va avea loc în perioada 12-20 octombrie, a provocat deja nemulțumire la Atena, informează Agerpres.

Potrivit mesajului transmis de către sistemul de avertizare maritimă NAVTEX, nava urmează să desfășoare activități inclusiv la sud de insula grecească Kastellorizo.

Autoritățile de la Atena au condamnat luni decizia Turciei, pe care au calificat-o drept „o amenințare directă la pacea și securitatea din regiune”.

„Noua NAVTEX (notificare maritimă, n.red.) turcă pentru studii la sud de Kastellorizo, în interiorul platformei continentale greceşti, la o distanţă de numai 6,5 mile nautice de ţărmurile greceşti, este o escaladare majoră şi o ameninţare directă la pacea şi securitatea în regiune”, a anunțat Ministerul de Externe de la Atena prin intermediul unui comunicat.

Tensiunile dintre Atena și Ankara continuă

Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt foarte tensionate în ultima perioadă, după ce Ankara a desfășurat, de la 10 august și până la jumătatea luii septembrie, nava Oruc Reis pentru efectuarea unor explorări în largul coastelor Greciei, zonă în care există posibilitatea descoperirii unor importante zăcăminte de gaze naturale.

Grecia susține că apele care înconjoară insula Kastellorizo îi aparțin, însă Turcia respinge această idee, insistând că are drepturi mai extinse în regiune datorită litoralului său mai lung.

Astfel, Ankara a efectuat aceste operațiuni de explorare în pofida apelurilor repetate ale Greciei și ale Uniunii Europene, care au cerut anularea acestora.

Potrivit informațiilor transmise de către autoritățile turce, nava Oruc Reis va fi însoțită de alte două nave, Ataman şi Cengiz Han.

Franţa şi-a afişat fără echivoc sprijinul pentru Grecia desfăşurând nave de război şi avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată puternic de preşedintele turc.

Recent, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea să impună sancțiuni la adresa Turciei ca urmare a „provocărilor și presiunilor” Ankarei în conflictul cu Grecia privitor la resursele energetice din Mediterana de Est.

Recent, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Ankara „să se abțină de la acțiuni unilaterale” în regiune.