Ucraina a încheiat un acord de 10 miliarde de dolari cu Chevron în domeniul gazelor de șist

Publicat: 05 11. 2013, 19:07
Actualizat: 06 02. 2016, 03:50

Ucraina a încheiat marți, la Kiev, un acord de 10 miliarde de dolari cu grupul american Chevron, pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist la un zăcământ din vestul țării, în cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie și reducere a dependenței față de Rusia.

Documentul, semnat în prezența președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prevede ca Chevron să investească pentru început 350 de milioane de dolari în explorarea zăcământului Olesska, relatează RIA Novosti.

Autoritățile de la Kiev anticipează că producția va atinge 8-10 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce zăcământul ar putea avea rezerve uriașe de gaze, de 2.980 miliarde de metri cubi.

Dezvoltarea zăcământului Olesska ar putea genera o investiție de până la 10 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Chevron este cel mai recent dintr-o serie de acorduri cu giganți energetici prin care Ucraina vrea să exploateze zăcămintele neconvenționale de gaze și cele offshore, pentru reducerea cantității de gaze cumpărate din Rusia.

Președintele Ianukovici a declarat marți că acorduri de tipul celui cu Chevron vor permite Ucrainei să devină independentă energetic până în 2020.

În luna ianuarie, grupul anglo-olandez Shell a încheiat la rândul său un acord cu autoritățile de la Kiev, pentru explorarea și exploatarea zăcământului Iuzivska, care ar urma să genereze investiții de 10 miliarde de dolari.

Anul trecut, un consorțiu condus de Shell și ExxonMobil a învins companiile concurente din Rusia într-o licitație pentru dezvoltarea zăcământului de petrol și gaze Skifska, din Marea Neagră.

Ucraina, dependentă de importurile de energie, a plătit Rusiei 20 de miliarde de dolari în ultimii trei ani, pentru gaze naturale, și susține că autoritățile de la Moscova se folosesc de poziția dominată a țării pe această piață, pentru a impune prețuri exorbitante.

Rusia a avertizat Ucraina săptămâna trecută în legătură cu întârzierea plății unei facturi pentru gaze în valoare de 882 milioane de dolari, provocând temeri în legătură cu o posibilă nouă dispută a prețurilor, asemănătoare cu cele din 2006 și 2009. Atunci, Moscova a blocat temporar livrările de gaze nu doar către Ucraina ci și către unele țări europene.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev s-au amplificat înaintea unei plănuite semnări de către Ucraina a unor acorduri de liber schimb și de asociere cu Uniunea Europeană, la sfârșitul acestei luni.