Ucraina ia în considerare închiderea temporară a frontierelor cu Rusia

Publicat: 25 09. 2014, 14:28

Decretul, adoptat după cinci luni de lupte în estul țării între armată și rebelii proruși, autorizează Guvernul să închidă frontierele terestre și maritime pentru vehicule și pietoni.

Această decizie, adoptată la sfârșitul lui august de Consiliul de securitate național și promulgată joi de șeful statului, este luată „în legătură cu ingerința continuă a Federației Ruse în afacerile interne ale Ucrainei”, precizează decretul.

„Ideea este ca rușii să nu mai poată veni în Ucraina decât cu avionul sau cu trenul, nu cu mașina”, a explicat pentru AFP un înalt oficial ucrainean din serviciile de securitate, sub acoperirea anonimatului.

„Sunt mult mai ușor de controlat punctele de intrare aeriene și feroviare decât cele pentru mașini și pietoni”, pentru a împiedica „agenți subversivi ruși” să pătrundă pe teritoriul ucrainean, a adăugat el.

„Va fi mult mai complicat să fie transportate cu mașina” arme sau explozibili, în condițiile în care există riscul destabilizării celorlalte regiuni din țară, a subliniat oficialul ucrainean.

El a adăugat că decizia Guvernului ucrainean privind închiderea frontierelor terestre și maritime pentru vehicule și pietoni urmează să intre în vigoare „în cel mai scurt timp”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al serviciilor vamale ucrainene a declarat, joi, pentru AFP, că, deocamdată, nicio măsură de securitate suplimentară nu a fost luată, în contextul în care Ucraina nu controlează mai multe sute de kilometri din frontiera sa cu Rusia, în zona controlată de rebelii proruși.

Ucraina, precum și statele occidentale, acuză Rusia că a trimis trupe în estul țării pentru a sprijini rebelii care au cerut independența regiunilor rusofone, în lunile care au urmat înlăturării de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici în februarie.

Moscova în schimb a anexat Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei, în urma unui referendum din martie care nu a fost recunoscut de comunitatea internațională.

Decretul președintelui Poroșenko este anunțat în contextul în care un armistițiu este în vigoare în estul țării, în urma unui plan de pace semnat la Minsk de Ucraina, rebeli, Rusia și Organizația pentru Securiatte și Cooperare în Europa (OSCE).

Dar reglementarea politică a conflictului pare să fie în impas, rebelii respingând o ofertă de statut special pentru regiunile separatiste, votată de Parlamentul de la Kiev la inițiativa lui Poroșenko.