Ucraina protestează după ce Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Publicat: 22 11. 2022, 14:58
Actualizat: 22 11. 2022, 14:58
Ucraina protestează după ce Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari / Sursa FOTO: Twitter

Decizia lui Viktor Orban de a se afișa în public purtând un fular ce avea desenată harta Ungariei Mari continuă să producă valuri în cancelariile din Est. După autoritățile de la București, s-au sesizat și cele de la Kiev, iar  ministrul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a da explicaţii cu privire la gestul primului-ministru maghiar.

Pe harta Ungariei Mari sunt trecute o serie de teritorii care în prezent fac parte din statul Ucraina, după cum remarcă și agenția Reuters.

Ce pretenții are Ucraina

În opinia ucrainenilor, Viktor Orban instigă prin atitudine și comportament, iar „promovarea ideilor revizioniste nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi nu respectă principiile politicii europene”, după cum a subliniat și Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Ucraina are pretenția ca maghiarii să prezinte scuze oficiale pentru gestul lui Viktor Orban. Totodată, Kievul cere și o respingere publică din partea statului ungar a oricăror pretenţii asupra teritoriului ucrainean, după cum a mai precizat oficialul de la Kiev.

La întâlnirea cu un fotbalist maghiar, Viktor Orban a purtat un fulgar cu harta Ungariei Mari, ce includea teritorii care acum fac parte din statele vecine – Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina.

Şi Ministerul român de Externe a reacţionat la gestul premierului maghiar. „Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral”, a transmis MAE într-un comunicat.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii” – poziția MAE