EXCLUSIV | CNCD: ”Viktor Orban nu poate fi sancționat pe teritoriul României pentru declarațiile sale” / ”Lipsa unor proceduri clare la care să facem apel”

EXCLUSIV | CNCD: ”Viktor Orban nu poate fi sancționat pe teritoriul României pentru declarațiile sale” / ”Lipsa unor proceduri clare la care să facem apel”
Publicat: 16/11/2022, 16:03
Actualizat: 16/11/2022, 16:11

În luna iulie, aflat într-o vizită la Tușnad, premierul Ungariei – Viktor Orban – a făcut unele declarații cel puțin controversate. Acesta a afirmat că maghiarii nu sunt o ”rasă mixtă” și nici nu vor să devină o ”rasă mixtă”, făcând apoi aluzie și la camerele de gazare ale regimului nazist, în contextul în care la Bruxelles era discutat un plan referitor la reducerea consumului de gaze naturale.

Miercuri, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că Viktor Orban nu poate fi sancționat administrativ în România pentru astfel de declarații, beneficiind de ”imunitate jurisdicțională”.

Contactat de Gândul, secretarul de stat Cristian Jura, membru CNCD, a declarat că se poate discuta despre ”două tipuri de problematici” în această speță.

Prima ar fi aceea că se observă o acumulare de discursuri ofensatoare făcute chiar pe teritoriul României. A doua, a mai spus Cristian Jura, în exclusivitate, o reprezintă ”lipsa unor proceduri clare” atunci când se află în derulare procedura de citare a unui cetățean străin.

”Din păcate, asistăm la două tipuri de problematici:

  1. O acumulare de discursuri ofensatoare făcute pe teritoriul României de cetățeni străini – fără a judeca dacă se află în calitate oficială sau nu pe teritoriul țării noastre.
  2. Lipsa unor proceduri clare la care să facem apel atunci când derulăm procedura de citare a unui cetățean străin: identificarea domiciliului persoanei citate, respectarea dreptului la un proces echitabil, problematica extrateritorialității aplicării unor eventuale sancțiuni.

Avem nevoie de o claritate mai mare în ceea ce privește posibilitatea aplicării unor sancțiuni contravenționale cetățenilor străini pentru fapte de discriminare”, a explicat secretarul de stat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.

Viktor Orban, aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist

În data de 23 iulie 2022, premierul Ungariei – aflat la Tușnad – s-a declarat împotriva ”amestecării” europenilor cu non-europenii, considerând că națiunile ar avea de suferit, dar a făcut o aluzie și la camerele de gazare ale regimului nazist.

”Migrația a divizat Europa. Aș putea spune că Occidentul a fost divizat. O jumătate este o lume în care popoarele europene și cele non-europene trăiesc împreună. Aceste țări nu mai sunt națiuni. Aceste țări nu sunt altceva decât niște conglomerate de popoare”, a declarat premierul Ungariei la Tușnad.

Viktor Orban a criticat, în același discurs controversat, planul Bruxelles-ului prin care consumul de gaz, în Uniunea Europeană, urma să fie redus cu 15%.

”Voi încheia cu un cuvânt despre valorile europene. Iată, de exemplu, cea mai recentă propunere a Comisiei Uniunii Europene, care spune că toată lumea ar trebui să fie obligată să își reducă consumul de gaz cu 15%. Nu văd cum se poate forța, deși există un know-how german – din trecut, vreau să spun”, a declarat, cu o notă ironică, Viktor Orban.

După aceste declarații, deputatul PNL Alexandru Muraru  a depus o plângere la CNCD – în data de 11 august, – considerând că discursul  susținut de Viktor Orban, președintele FIDESZ, a fost unul rasist.

”Occidentul dorește să își răspândească propriile valori, de care alții se simt umiliți. Fapt pe care noi îl înțelegem și, uneori, și noi ne simțim umiliți”

Viktor Orban, în discursul de la Tușnad


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase