UE a emis, deja, peste un milion de „pașapoarte Covid”

Publicat: 08 06. 2021, 16:02
UE a emis, deja, peste un milion de „pașapoarte Covid” / Sursa FOTO: romania-insider.com

Peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale emise de Uniunea Europeană. „Pașapoartele Covid” au rolul de a facilita călătoriile în această vară în spațiul comunitar. Anunșul a fost făcut marţi, 8 iunie, de comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, într-o intervenţie în Parlamentul European.

  • Certificatele digitale atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva virusului SARS-CoV-2, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau este imună, urmare a unei infectări prin care a trecut.

Deocamdată, nouă țări europene au început să emită astfel de certificate digitale, informează Bruxellesul. Este vorba de Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania.

Ce se întâmplă la 1 iulie

Pașaportul Covid urmează să fie recunoscut de către toate ţările UE începând cu data de 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al cărui rezultat va fi anunţat miercuri, 9 iunie. Însă, votul acesta ar trebui să fie doar o simplă formalitate, existând deja de acord între toate formațiunile politice din P.E. Înainte de intrarea în vigoare a reglementării care stabileşte un cadru european comun, UE şi-a lansat platforma tehnică permiţând interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente.

Peste un milion de cetăţeni au primit deja aceste certificate digitale. Mulţi alţii vor urma în săptămânile şi lunile ce vin. Aceste certificate trebuie să permită titularilor să evite carantina în ţara lor de destinaţie. Va ușura viața cetățenilor UE ajutându-i să călătorească” – Didier Reynders, comisarul european pe Justiție.

  • Totuși, stele membre UE menţin posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare. De exemplu, în cazul apariţiei unei noi variante de coronavirus. Aceste măsuri „trebuie să fie necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică”.

De asemenea, Comisia Europeană poartă discuţii cu ţări terţe, cum ar fi Regatul Unit al Marii Britanii şi SUA, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a „pașapoartelor Covid”.