Un asteroid a fost denumit după tânăra pakistaneză Malala

Publicat: 12 04. 2015, 12:28

Situat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter, asteroidul Malala orbitează în jurul Soarelui o dată la cinci ani și jumătate, potrivit bbc.co.uk.

Inedita distincție a fost acordată tinerei pakistaneze Malala Yousafzai în semn de curtoazie de către cercetătoarea Amy Mainzer, astrofizician la Agenția spațială americană (NASA), cea care a descoperit acest asteroid, cunoscut anterior sub denumirea 316201, în 2010.

Potrivit regulilor International Astronomical Union, Amy Mainzer a avut dreptul să pună un nume asteroidului pe care l-a descoperit și aceasta a decis să îl denumească după tânăra pakistaneză în vârstă de 17 ani.

Amy Mainzer a spus că și-a dorit ca acest lucru să fie „o sursă de inspirație pentru femeile tinere”.

„Avem nevoie cu disperare de forța intelectuală a tuturor oamenilor inteligenți pentru a rezolva unele dintre problemele cele mai dificile ale omenirii și nu ne putem permite să respingem jumătate din populația lumii”, a mai spus aceasta.

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză în vârstă de 17 ani care a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa împotriva exploatării copiilor și tinerilor și pentru dreptul acestora la educație, și care a devenit un simbol al acestei cauze după ce, în 2012, a fost împușcată în cap de talibani când se întorcea de la școală, se numără printre adolescenții cei mai influenți la nivel mondial.

În România, Malala Yousafzai a devenit cunoscută și datorită autobiografiei „Eu sunt Malala”, apărută în limba română, anul trecut, la editura Polirom.

Când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea puțini le-au stat împotrivă. Doar o tânără, Malala Yousafzai, și-a învins frica și și-a cerut dreptul la o viață liberă, la educație. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale să-și plătească îndrăzneala cu viața. A fost împușcată în cap, în timp ce se întorcea cu autobuzul de la școală, și era greu de crezut că avea să scape cu viață. A supraviețuit însă, iar miracolul acesta a purtat-o din valea îndepărtată unde trăise tocmai în Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani când a devenit un simbol al protestului pașnic și cea mai tânără favorită la premiul Nobel pentru pace.

Anul trecut, când i-a fost decernat premiul Nobel pentru pace, Malala a dedicat această distincție „tuturor copiilor fără o voce și care trebuie să fie auziți”.