Unde vrea să mute SUA deținuții de la Guantanamo

Publicat: 10 04. 2014, 11:10
Actualizat: 05 02. 2019, 07:50

Potrivit lui Hammer, care și-a prezentat săptămâna aceasta scrisorile de acreditare ca ambasador în Chile, închiderea centrului militar de detenție din Cuba este în continuare o „prioritate” a președintelui american Barack Obama, care-și continuă eforturile în acest sens.

„În Statele Unite, căutăm soluții pentru a vedea în ce fel putem să închidem Guantanamo”, a declarat Hammer într-o conferință de presă, la ambasada americană.

„Pentru a putea atinge acest obiectiv, este necesar ca alte țări să ne ajute în transferarea sau întoarcerea anumitor indivizi care sunt deținuți acolo”, a adăugat el.

Uruguayul a acceptat deja să primească cinci deținuți de la închisoarea militară de la Guantanamo, din motive umanitare, iar Columbia a recunoscut că a primit solicitări din partea Statele Unite pe această temă.

Potrivit presei uruguayene, Brazilia ar fi fost, de asemenea, abordată.

Hammer nu a dorit să vorbească despre cazul Chile. „Nu voi face dezvăluiri pe tema unui dialog care ar exista sau care ar fi existat cu Guvernul chilian în legătură cu acest subiect”, a declarat el.

Peste 800 de deținuți au trecut prin închisoarea controversată Guantanamo, situată într-o bază navală americană, pe o insulă cubaneză, de la înființarea centrului de detenție în 2002.

Transferurile de la Guantanamo s-au accelerat în ultimele luni, odată cu revenirea în țările lor a trei algerieni, doi saudiți și doi sudanezi. Însă 154 de deținuți se află în continuare în această închisoare specială, creată în timpul președinției lui George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.