Ungaria consideră că NATO depășește ”linii roșii” în susținerea UCRAINEI /Ministrul ungar de Externe contestă planul de finanțare pe cinci ani

Publicat: 02 05. 2024, 16:14
Actualizat: 02 05. 2024, 16:15

This browser does not support the video element.

Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

”NATO face pași în direcția depășirii liniilor roșii stabilite deja și, în plus față de intenția de coordonare mai intensă a furnizărilor de armament pentru Ucraina și a instruirii militarilor ucraineni, vrea să pompeze încă 100 de miliarde de dolari în război”, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, conform site-ului Portfolio.hu.

Inițiativa de finanțare este pe cinci ani, ceea ce înseamnă că NATO se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue încă cel puțin cinci ani, a acuzat Peter Szijjártó, avertizând că există riscul escaladării conflictului.

Statele membre NATO au primit marți, potrivit unor oficiali, o propunere formală de susținere a inițiativei de creare a unui fond de 100 de miliarde de dolari pentru continuarea asistenței destinate Ucrainei.

Peter Szijjártó a reiterat că Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, se opune furnizării de asistență militară Ucrainei, pledând pentru o soluție diplomatică.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a propus la începutul lunii aprilie crearea unei ”Misiuni NATO pentru Ucraina”, care să continue furnizarea de asistență militară Kievului în următorii cinci ani printr-un fond de 100 de miliarde de dolari. Fondul special, care va trebui aprobat de cele 32 de state membre NATO, ar fi ”un semnal concret” pentru susținerea Ucrainei în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

Sarcina principală a ”Misiunii NATO pentru Ucraina” ar urma să fie coordonarea furnizării de armament și a programelor de instruire militară. Inițiativa lui Stoltenberg are rolul intensificării eforturilor comune de susținere a Ucrainei și reducerea dependenței de evoluțiile politice din statele membre NATO. În momentul de față, Washingtonul coordonează eforturile Alianței Nord-Atlantice de susținere a Ucrainei, dar există preocupări că asistența ar putea fi redusă în contextul revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Foto: Profimedia

Citește și:

Macron avertizează asupra riscurilor generate de Rusia la adresa ROMÂNIEI și reafirmă posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina