Ungaria vrea să importe cantități mai mari de gaze naturale din Rusia

Publicat: 29 08. 2022, 16:19
Actualizat: 29 08. 2022, 16:19
Sursa foto: Shutterstock

Ungaria va continua discuţiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze naturale şi se aşteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom pentru a putea crește aprovizionarea începând de luna viitoare.

Anunțul a fost făcut luni de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Szijjarto s-a întâlnit luna trecută cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova, într-o încercare de a cumpăra 700 de milioane de metri cubi de gaz de la Rusia, pe lângă cele 4,5 miliarde de metri cubi din acordul pe termen lung dintre Rusia și Ungaria.

Gazprom a început să crească livrările de gaze către Ungaria în această lună.

„Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuţiile cu ruşii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria. Există o ofertă de creştere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice”, a declarat Szijjarto.

Acesta nu a dat detalii privind volumele sau preţurile.

Ungaria avea în rezerve 3,25 miliarde de metri cubi de gaz la 1 august, mai mult de 51% din capacitatea totală de stocare, potrivit datelor de la Autoritatea Ungară de Reglementare în domeniul energiei, informează Reuters.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Bulgaria și Serbia și încă un miliard de metri cubi prin Austria. Acordul cu Gazprom a fost semnat pe 15 ani.

Rusia va construi două noi reactoare nucleare în Ungaria

Gigantul rus Rosatom va începe în următoarele săptămâni construcția a două noi reactoare nucleare în Ungaria, a declarat ministrul de Externe ungar. Acordul, încheiat între Moscova și Budapesta în 2014, vizează extinderea centralei nucleare existente de la Paks, oraș aflat la mai puțin de 250 de kilometri de granița României.

Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancțiunilor UE. Măsurile de izolare și sancționare a exporturilor sale de petrol și gaze nu au fost susținute necondiționat de Ungaria.

În prezent, centrala de la Paks generează 40% din energia electrică a Ungariei.

„Să înceapă construcția!”, a declarat ministrul de Externe, Peter Szijjarto, într-o postare pe Facebook.

Conform acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.