Uniunea Europeană pune la dispoziție 14 miliarde de euro pentru statele candidate la aderare

Publicat: 08 09. 2021, 11:17
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Consiliul European a decis marți aprobarea unei finanțări în valoare de 14,2 miliarde de euro pentru mai multe țări care speră să adere la Uniunea Europeană.

Astfel, pentru perioada 2021-2027, cele 14,2 miliarde de euro vor fi alocate sub formă de asistență financiară pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia, informează site-ul agenției Agerpres, care citează DPA.

Scopul acestei finanțări este acela de a ajuta aceste țări să adopte reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Consiliul European a informat, prin intermediul unui comunicat, că aceste sume vor fi alocate fiecărei țări în funcție de eforturile făcute pentru reforme.

Sursa citată notează că deși Turcia este inclusă în această listă, negocierile de aderare cu Ankara sunt blocate de o serie de îngrijorări ale Uniunii Europene.

Finanţarea vine la pachet cu un sprijin pentru ca aceste ţări să adopte reformele politice, instituţionale, legale, administrative, sociale şi economice necesare pentru respectarea valorilor UE şi pentru alinierea la regulilor, standardele, politicile şi practicile UE, mai informează Consiliul.

Votul Parlamentului European asupra acestei finanţări este aşteptat în septembrie, un pas considerat o formalitate.

Uniunea Europeană își dorește integrarea statelor din Balcanii de Vest

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană. În opinia sa, extinderea reprezintă „un proiect pozitiv pentru pace şi prosperitate” în regiune.

„Extinderea UE poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât şi Europei în ansamblu. Va ajuta la asigurarea unui continent stabil, prosper şi paşnic”, a declarat recent David Sassoli într-un interviu acordat grupului german Funke Mediengruppe.

UE poartă deja discuţii de aderare cu Muntenegru şi Serbia, în timp ce Albania şi Macedonia de Nord sunt candidaţi oficiali. Bosnia-Herţegovina şi Kosovo au fost considerate până acum potenţiali candidaţi la negocieri.

La sfârşitul anului trecut, Cehia şi Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii. Iar înainte de asta, Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord ca urmare a disputei generate de istoria comună.