Uniunea Europeană își deschide granițele pentru statele Balcanilor de Vest

Uniunea Europeană își deschide granițele pentru statele Balcanilor de Vest
Uniunea Europeană își deschide granițele pentru statele Balcanilor de Vest / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 06/06/2021, 08:12

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană. În opinia sa, extinderea reprezintă „un proiect pozitiv pentru pace şi prosperitate” în regiune.

„Extinderea UE poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât şi Europei în ansamblu. Va ajuta la asigurarea unui continent stabil, prosper şi paşnic”, a declarat David Sassoli într-un interviu acordat grupului german Funke Mediengruppe.

Bulgaria votează împotrivă

Ritmul de aderare, a explicat președintele P.E, va depinde de îndeplinirea de către ţările din Balcanii de Vest a criteriilor de aderare: „Reformele trebuie încă finalizate în fiecare din aceste ţări, iar Uniunea Europeană trebuie să îşi respecte promisiunile şi să recunoască progresele”.

  • UE poartă deja discuţii de aderare cu Muntenegru şi Serbia, în timp ce Albania şi Macedonia de Nord sunt candidaţi oficiali. Bosnia-Herţegovina şi Kosovo au fost considerate până acum potenţiali candidaţi la negocieri.

La sfârşitul anului trecut, Cehia şi Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii. Iar înainte de asta, Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord ca urmare a disputei generate de istoria comună. De asemenea, Sofia refuză să recunoască limba macedoneană ca entitate proprie, susţinând că este un dialect bulgar. Decizia blochează și începerea planificată a negocierilor de aderare ale Albaniei.

La Bruxelles, această situaţie este considerată una extrem de sensibilă deoarece statele balcanice se află și pe radarul unor țări precum Rusia și China.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase