Ursula von der Leyen: Vom prezenta luna aceasta propunerea de pașaport digital de vaccinare

Publicat: 01 03. 2021, 15:50
Ursula von der Leyen / Sursa foto: Profimedia

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în cursul zilei de luni că instituția pe care o conduce va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

Anunțul a fost făcut de către aceasta în timpul unei conferințe cu parlamentarii conservatori germani, informează Digi24 care citează agenția de presă Reuters.

„În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat Ursula von der Leyen.

Statele dependente de turism insistă pe introducerea acestui pașaport de vaccinare

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit joi într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei de COVID-19 și au discutat despre introducerea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetățenii statelor membre care s-au imunizat împotriva COVID-19.

Statele europene dependente de sectorul turistic își doresc adoptarea accelerată a unui asemenea document înainte de începerea sezonului estival și pun presiune în această direcție.

Liderii europeni au decis să mențină restricțiile impuse asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care la nivel european se fac eforturi pentru controlarea noilor variante ale virusului, care ar putea pune în pericol revenirea economică.

Nu toate statele sunt de acord cu această propunere

Cu toate acestea, nu toate statele membre sunt de acord cu propunerea, deși cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că toate statele membre au fost de acord cu pașaportul de vaccinare.

În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea, alte state, precum Franța și Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate, în contextul în care oricum procentul persoanelor vaccinate este încă unul scăzut.

Și Belgia, Olanda, dar și România, și-au exprimat reticența cu privire la propunere.

Recent, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat că în cazul în care Uniunea Europeană nu poate conveni asupra oferirii unor beneficii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau care au dobândit imunitate în urma infectării, atunci Austria și alte state membre care au opinii similare cu cea a țării sale vor avansa curând cu astfel de măsuri.

Care sunt argumentele celor care se opun?

Cu toate că ideea este susținută de statele dependente de turism, opozanții acestei idei susțin că ar exista și unele probleme legale, în special pentru cei care au rămas în ultima etapă a campaniei de vaccinare. Aceștia ar putea afirma că libertatea lor de mișcare este restricționată nejustificat de faptul că stau de luni de zile pe liste de așteptare.

Totodată, în prezent există neclarități cu privire la vaccin. Spre exemplu, nu este cunoscut încă dacă persoanele vaccinate cu două doze mai pot sau nu transmite boala.

Totodată, nu este clar câtă vreme sunt imune persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală.