Vălul musulman va fi INTERZIS în Franța începând de luna viitoare

Redactor:
Gândul
Vălul musulman va fi INTERZIS în Franța începând de luna viitoare
Începând cu 11 aprilie 2011, „niqab-ul", vălul purtat în public de femeile musulmane, va fi interzis pe tot teritoriul Franței. Legea a fost propusă anul trecut și este susținută de președintele Nicolas Sarkozy, informează The Guardian.

Începând cu 11 aprilie 2011, „niqab-ul”, vălul purtat înpublic de femeile musulmane, va fi interzis pe tot teritoriulFranței. Legea a fost propusă anul trecut și este susținută depreședintele Nicolas Sarkozy, informează The Guardian. O femeie nuva mai avea voie să poarte vălul când merge pe stradă, cuautobuzul, când se oprește la o bancă, la o bibliotecă sau la unmagazin. Niqab-ul va fi interzis în sălile de cinema, de teatru șiîn muzee. O femeie musulmană nu va mai putea să-și acopere fața laLouvre sau la Versailles, în tren, vizitând la spital sau când îșiia copilul de la școală.

Vălul va fi interzis peste tot cu trei excepții: când femeiacare îl poartă se află la ea în casă, ca pasager într-o mașinăprivată sau în moschee. Dacă o musulmană conduce purtând vălul,poate fi oprită de poliție fiindcă niquab-ul limitează câmpul devedere în trafic. Amenda pentru purtarea niqab-ului înpublic va fi de 150 de euro. Dacă se descoperă că femeia afost constrânsă de către soț sau un alt membru al familiei sapoarte vălul, responsabilul riscă o amendă de 30.000 de euro șiînchisoare de un an.

Premierul francez, François Fillon, consideră că problema estede ordin public și are legătură cu egalitatea dintre sexe și nu cusecularismul. „Cei care își acoperă fața în public se află într-osituație de excludere și inferioritate incompatibile cu principiilelibertății, egalității și demnității umane afirmate de RepublicaFranceză”, spune Fillon, citat de The Guardian.

Excepțiile de la regulă o fac echipamentele pentru scrimă laorele de antrenament, căștile motocicliștilor și măștile purtate cuocazia carnavalelor. În Franța sunt circa cinci milioane demusulmani dintre care doar câteva sute de femei poartă niqab-ul.Aceasta este a doua lege care interzice elemente de porttradițional musulman în Franța. În 2004, în urma unei dezbaterinaționale înverșunate, legea a interzis niqab-ul, burqa (veșmântulnegru care include vălul și acoperă tot corpul) și însemnelereligioase din școlile de stat. (IoanaNicolescu)

Inchide