VIAȚA DIGITALĂ DE APOI. De ce să lași „moștenire” parola de la iPhone, iPad sau laptop

Redactor:
Mihai Schiau
VIAȚA DIGITALĂ DE APOI. De ce să lași „moștenire” parola de la iPhone, iPad sau laptop
Vei fi surprins să afli că...

Reuters publică un reportaj despre americanii care mor subit și nu lasă „moștenire” parolele de la calculatoarele lor, în care sunt stocate date personale, informații esențiale bunului mers al firmelor lor sau, pur și simplu, multe amintiri digitale.

Acesta este și cazul patronului unei firme de facilități pentru clădiri din SUA, care a murit la 62 de ani din cauza unui atac cerebral. Ginerele său a încercat în zadar să ghicească parola de la contul de e-mail al bărbatului, pentru a prelua afacerea. Cei de la Yahoo au spus că nu îi pot oferi parola decât în baza unui ordin judecătoresc, a cărui obținere ar fi durat o lună. Cum trebuiau semnate acte importante în acea perioadă, iar acest lucru nu s-a întâmplat, afacerea a dat faliment.

Reuters scrie că parolele ajung într-un „mormânt digital” după ce posesorii lor mor și că rudele acestora pot să nu mai aibă acces niciodată la informații bancare sau personale (fotografii, muzică) ale celor decedați.

Problema tinde să devină una generalizată, dacă ținem cont că tot mai mulți americani în vârstă preferă să-și plătească facturile online, scrie Reuters. În 2010, 20% dintre americanii peste 55 de ani făceau banking online, acest procent crescând la 57% un an mai târziu. În plus, oamenii în vârstă învață tot mai mult să folosească rețelele de socializare, astfel că pozele și restul amintirilor lor ajung tot acolo.

Avocatul James Lamm spune că a avut mulți clienți care au rămas cu un calculator parolat după ce o rudă a lor a murit. „Uneori, rudele apelează la soluții disperate. Odată, a fost nevoie să angajăm un expert în calculatoare care să spargă parola. Lucrurile s-au clarificat abia după câteva săptămâni, iar rudele au fost stresate suplimentar de acest lucru”, povestește Lamm.

Cum reacționează Yahoo, Google și Facebook când le mor clienții

Reuters scrie că politica giganților IT față de utilizatorii decedați diferă mult de la firmă la firmă. Yahoo consideră informațiile strict confidențiale și preferă să închidă contul respectivei persoane decât să furnizeze datele rudelor. Google cere certificatul de deces și un ordin judecătoresc, în timp ce Facebook le permite rudelor să șteargă contul imediat, fără niciun act, dar și fără să aibă acces la date.

John Romano, autorul cărții „Viața digitală de apoi”, sugerează că oamenii ar trebui să facă o listă a bunurilor online pe care le dețin, precum și a parolelor către acele conturi. Lista ar trebui ținută într-un loc sigur, într-un seif sau într-o bancă, iar cel puțin o persoană apropiată ar trebui să știe despre existența acesteia, spune Romano.

Există chiar și programe care se comportă ca niște „seifuri digitale”, cum ar fi Entrustet și Legacy Locker, dar acestea sunt încă la început și nu multă lume știe de existența lor, notează Reuters.

Lamm spune că toate aparatele sale, calculator, laptop, iPad și iPhone, sunt sincronizate, iar parola care le deschide pe toate este stocată într-un seif, la birou.

În orice caz, experții în securitate online spun că este mai bine ca parola ta să fie stocată undeva decât să speri că rudele o vor „ghici” pur și simplu. „Important e să nu crezi că oamenii știu tot ce se întâmplă în capul tău”, conchide Lamm.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide