VIAȚA DIGITALĂ DE APOI. De ce să lași „moștenire” parola de la iPhone, iPad sau laptop

Redactor:
Mihai Schiau
VIAȚA DIGITALĂ DE APOI. De ce să lași „moștenire” parola de la iPhone, iPad sau laptop
Vei fi surprins să afli că...

Reuters publică un reportaj despre americanii care mor subit și nu lasă „moștenire” parolele de la calculatoarele lor, în care sunt stocate date personale, informații esențiale bunului mers al firmelor lor sau, pur și simplu, multe amintiri digitale.

Acesta este și cazul patronului unei firme de facilități pentru clădiri din SUA, care a murit la 62 de ani din cauza unui atac cerebral. Ginerele său a încercat în zadar să ghicească parola de la contul de e-mail al bărbatului, pentru a prelua afacerea. Cei de la Yahoo au spus că nu îi pot oferi parola decât în baza unui ordin judecătoresc, a cărui obținere ar fi durat o lună. Cum trebuiau semnate acte importante în acea perioadă, iar acest lucru nu s-a întâmplat, afacerea a dat faliment.

Reuters scrie că parolele ajung într-un „mormânt digital” după ce posesorii lor mor și că rudele acestora pot să nu mai aibă acces niciodată la informații bancare sau personale (fotografii, muzică) ale celor decedați.

Problema tinde să devină una generalizată, dacă ținem cont că tot mai mulți americani în vârstă preferă să-și plătească facturile online, scrie Reuters. În 2010, 20% dintre americanii peste 55 de ani făceau banking online, acest procent crescând la 57% un an mai târziu. În plus, oamenii în vârstă învață tot mai mult să folosească rețelele de socializare, astfel că pozele și restul amintirilor lor ajung tot acolo.

Avocatul James Lamm spune că a avut mulți clienți care au rămas cu un calculator parolat după ce o rudă a lor a murit. „Uneori, rudele apelează la soluții disperate. Odată, a fost nevoie să angajăm un expert în calculatoare care să spargă parola. Lucrurile s-au clarificat abia după câteva săptămâni, iar rudele au fost stresate suplimentar de acest lucru”, povestește Lamm.

Cum reacționează Yahoo, Google și Facebook când le mor clienții

Reuters scrie că politica giganților IT față de utilizatorii decedați diferă mult de la firmă la firmă. Yahoo consideră informațiile strict confidențiale și preferă să închidă contul respectivei persoane decât să furnizeze datele rudelor. Google cere certificatul de deces și un ordin judecătoresc, în timp ce Facebook le permite rudelor să șteargă contul imediat, fără niciun act, dar și fără să aibă acces la date.

John Romano, autorul cărții „Viața digitală de apoi”, sugerează că oamenii ar trebui să facă o listă a bunurilor online pe care le dețin, precum și a parolelor către acele conturi. Lista ar trebui ținută într-un loc sigur, într-un seif sau într-o bancă, iar cel puțin o persoană apropiată ar trebui să știe despre existența acesteia, spune Romano.

Există chiar și programe care se comportă ca niște „seifuri digitale”, cum ar fi Entrustet și Legacy Locker, dar acestea sunt încă la început și nu multă lume știe de existența lor, notează Reuters.

Lamm spune că toate aparatele sale, calculator, laptop, iPad și iPhone, sunt sincronizate, iar parola care le deschide pe toate este stocată într-un seif, la birou.

În orice caz, experții în securitate online spun că este mai bine ca parola ta să fie stocată undeva decât să speri că rudele o vor „ghici” pur și simplu. „Important e să nu crezi că oamenii știu tot ce se întâmplă în capul tău”, conchide Lamm.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide