Vicepremierul Rusiei amenință România, după ce nu i s-a dat autorizație de survol: „Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”

Publicat: 28 07. 2017, 21:54
Actualizat: 25 03. 2019, 21:42

„Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei și copii. Carburantul ne-a ajuns până la Minsk. Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”, a transmis Rogozin într-o postare pe contul său de Twitter.

Mai mult, Rogozin ar fi declarat, potrivit SputnikNews.com, că decizia autorităților române a venit și ca o ripostă la adresa președintelui Republicii Moldova.

„Acesta a fost un afront, totodată, la adresa președintelui moldovean”, a spus Rogozin.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spațiul aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat, pentru Mediafax, faptul că autoritățile s-au opus ca avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin să survoleze România, după ce, inițial, informația a fost făcută publică de un site de monitorizare a traficului aerian și de surse citate de presa moldoveană.

„Nu avem o confirmare, dar Cursa S7157, de la Moscova spre Chișinău, probabil a primit interdicție de survolare a spațiului aerian al României deoarece la bord se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin”, transmitea, într-o primă fază, site-ul de profil Flightradar24.com.

Avionul lui Dmitri Rogozin a survolat Belarus, Polonia, Slovacia și Ungaria, urmând să revină pe teritoriul rusesc, după ce autoritățile de la Moscova vor decide unde va ateriza, potrivit SputnikNews.com.

Dmitri Rogozin era așteptat în Republica Moldova și în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, într-o vizită oficială.

Aeronava nu a putut merge direct spre Republica Moldova din cauza interdicției impuse de Ucraina.

Decizia statului român a fost luată în baza „articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei și de către persoanele fizice asociate acestora”.

Rogozin se află pe această listă, motiv pentru care și în 2014 a avut interdicția de a survola spațiul arian românesc, după ce a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului.

Totodată, Rogozin are interdicție de intrare în spațiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancționate din cauza crizei din Ucraina.

Nu este, însă, pentru prima dată când Rogozin amenință România după ce nu i s-a permis să intre în spațiul aerian. Reamintim că, în 2014, drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului rus s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spațiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegației oficiale care decolase de la Chișinău.

Rogozin a acuzat, atunci, România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spațiul aerian, la cererea SUA, amenințând că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Nervozitatea sa este explicabilă: cu două zile înainte, când Rogozin sosise în Transnistria, România și Bulgaria i-au permis să intre în spațiul lor aerian, astăzi însă l-au blocat.

MAE, la acel moment, a avut o reacție dură, explicând că interdicția a venit din cauza sancțiunilor impuse de UE și a solicitat Moscovei explicații oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin.

Fostul șef de stat de atunci, Traian Băsescu, i-a urat lui Rogozin: „Să-i fie de bine”.

În cele din urmă, Rogozin a reușit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni și a reușit să zboare pe furiș înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chișinău în altă aeronavă decât cea a delegației oficiale. Ajuns acasă, a mai amenințat o dată România. Tot pe Twitter: „Ei bine, domnilor din România, vă vom explica în curând totul – cine sunteți și ce părere avem despre voi”.