Viktor Orban spune că prețurile vor rămâne plafonate în Ungaria câtă vreme continuă războiul din Ucraina

Publicat: 10 06. 2022, 12:19
Sursa foto: Profimedia

Plafonarea prețurilor în Ungaria pentru combustibili, alimente de bază și energie electrică ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă mai lungă dacă războiul din Ucraina se va prelungi, a declarat vineri premierul țării, Viktor Orban.

Acesta susține că măsurile sunt necesare din cauza presiunilor inflaționiste ridicate.

Inflația a crescut puternic în Europa Centrală după invazia Rusiei în Ucraina, amplificând presiunea asupra populației și așa afectată de pandemia de coronavirus și determinând băncile centrale să majoreze brusc ratele dobânzilor, potrivit Reuters.

Guvernul Orban a stabilit o limită a prețurilor la carburanți la mijlocul lunii noiembrie 2021 și a continuat cu plafonarea prețurilor unor produse alimentare de bază în februarie. Măsurile, care au redus cu 5 până la 6 puncte procentuale din inflația generală, urmează să expire luna viitoare.

„Există o mare probabilitate ca războiul să se prelungească, iar anul 2023 va fi, de asemenea, plin de incertitudini. Lumea va suferi de pe urma războiului și a consecințelor sale economice”, a spus vineri Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio.

Orban a adăugat că fără măsura de plafonare a prețurilor combustibilului la 480 de forinți pe litru, prețurile pe piață ar fi ajuns la 700-900 de forinți.

Plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria, criticată de UE ca fiind discriminatorie

Plafonarea prețului combustibilului a fost recent restrânsă la vehiculele înmatriculate în Ungaria, ceea ce a produs nemulțumiri la Bruxelles.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut miercuri Ungariei să suspende prețurile discriminatorii ale combustibililor pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine.

În caz contrar, acesta avertizează că Budapesta riscă să fie trimisă în judecată.

La începutul acestui an, Ungaria a decis că vehiculele cu o greutate de peste 7,5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine care cântăresc peste 3,5 tone nu vor fi eligibile pentru subvenția la combustibili, șoferii acestora fiind nevoiți să cumpere carburanți la prețul pieței.

Breton susține că acest lucru înseamnă că vehiculele cu numere de înmatriculare din alte țări UE ar trebui să plătească cu 50-60% mai mult pentru combustibil în comparație cu vehiculele înmatriculate în Ungaria, ceea ce este discriminatoriu și contrar regulamentelor europene.