Comisia Europeană cere Ungariei să renunțe la prețurile discriminatorii la carburanți

Comisia Europeană cere Ungariei să renunțe la prețurile discriminatorii la carburanți
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/06/2022, 10:49

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut miercuri Ungariei să suspende prețurile discriminatorii ale combustibililor pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine.

În caz contrar, acesta avertizează că Budapesta riscă să fie trimisă în judecată, potrivit Reuters.

Avertismentul de miercuri reprezintă încă o neînțelegere între Comisia Europeană și Ungaria. Tensiunile dintre Bruxelles și prim-ministrul ungar Viktor Orban au crescut în ultimele luni, inclusiv pentru că Budapesta s-a opus mai multor sancțiuni împotriva Rusiei.

Comisia Europeană: Ungaria discriminează șoferii de alte naționalități

La începutul acestui an, Ungaria a decis că vehiculele cu o greutate de peste 7,5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine care cântăresc peste 3,5 tone nu vor fi eligibile pentru subvenția la combustibili, șoferii acestora fiind nevoiți să cumpere carburanți la prețul pieței.

Breton susține că acest lucru înseamnă că vehiculele cu numere de înmatriculare din alte țări UE ar trebui să plătească cu 50-60% mai mult pentru combustibil în comparație cu vehiculele înmatriculate în Ungaria, ceea ce este discriminatoriu și contrar regulamentelor europene.

„Vă solicit să ne furnizați un răspuns cu privire la justificarea și perioada de valabilitate a acelor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației UE. De asemenea, vă cer să suspendați aplicarea acestor măsurilor până când va fi asigurată conformitatea acestora cu legislația UE”, i-a transmis Breton printr-o scrisoare ministrului Tehnologiei din Ungaria.

Potrivit lui Breton, Comisia Europeană își rezervă dreptul de a lansa proceduri urgente de încălcare a dreptului comunitar, care pot duce în cele din urmă la acțiuni în instanță împotriva Ungariei și la eventuale amenzi.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat, la sfârşitul lunii aprilie, că plafonarea preţurilor la carburanţi, care face ca Ungaria să aibă cele mai mici preţuri la benzină şi motorină din Uniunea Europeană, va fi prelungită până la 1 iulie. Guvernul a decis să plafoneze preţurile la carburanţii auto vânduţi în benzinării la 480 de forinţi pe litru în noiembrie anul trecut, din cauza inflaţiei în creştere. Apoi, în luna februarie a acestui an, plafoanele de preţ au fost extinse cu încă trei luni.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase