Vladimir Putin și Francois Hollande aduc un omagiu victimelor genocidului armean

Publicat: 24 04. 2015, 17:39

This browser does not support the video element.

„Nu există și nu poate exista nicio justificare pentru uciderea în masă a unui popor”, a declarat Putin în timpul ceremoniei de comemorare, care a avut loc, vineri, în capitala Armeniei.

La rândul său, președintele francez și-a arătat încă o dată compasiunea și apropierea față de poporul armean. „Mă închin în memoria victimelor și doresc să le spun prietenilor mei armeni că nu vom uita niciodată tragediile pe care poporul vostru le-a îndurat”, a declarat el.

Franța și Rusia se numără printre cele aproximativ 20 de țări care au recunoscut genocidul armean, în timp ce Ankara respinge în continuare acest termen. România se numără printre țările care nu au recunoscut încă genocidul armean.

Mii de persoane, între care numeroși armeni din diaspora, participă la procesiunea pentru comemorarea victimelor genocidului armean la Monumentul Genocidului Armean din Erevan, în timp ce în întreaga lume au loc manifestări similare.

În apropiere se află Muzeul Genocidului, în care este expusă o colecție impresionantă de fotografii ce le amintește vizitatorilor Holocaustul comis de naziștii german asupra evreilori, declanșat la 25 de ani după genocidul armenilor.

Complexul este străjuit de Muntele Ararat, muntele biblic pe care s-a oprit Arca lui Noe, simbolul național al Armeniei.

Pentru cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Armeniei, comemorarea este un simbol al unității naționale, în contextul în care până la zece milioane de armeni trăiesc în străinătate.

Armenia afirmă că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, însă numărul este disputat de Turcia, care respinge de asemenea folosirea termenului „genocid”. Ankara acceptă că au fost comise atrocități, dar susține că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creștin. Turcia afirmă de asemenea că numeroși turci musulmani au murit în timpul războiului.

Turcia va organiza de asemenea, vineri, o slujbă, premierul Ahmet Davutoglu afirmând că țara sa va „împărtăși durerea” armenilor.

Tot vineri, Turcia va organiza ceremonii marcând 100 de ani de la începutul Bătăliei de la Gallipoli. Luptele de acolo au început însă pe 25 aprilie, iar președintele armean Serge Sarkisian a acuzat Ankara că „încearcă să distragă atenția lumii” de la comemorările din Erevan.