VREMEA. Ninsori abundente în martie: o anomalie sau un peisaj care va deveni obișnuit?

Publicat: 27 03. 2013, 09:42
Actualizat: 28 01. 2020, 04:05

VREMEA atipică pentru acaestă perioadă dă bătăi de cap și altor state, nu numai României. Zăpezile abundente în luna martie ar putea deveni ceva obișnuit, din cauza schimbărilor climatice care se petrec la nivel global, spun unii cercetători. În ultimul secol, temperatura medie globală a crescut cu circa un grad, potrivit meteorologilor. Asta înseamnă o creștere a cantității totale de energie termică din atmosferă și oceane. Deoarece temperatura pe planetă este distribuită inegal, crește probabilitatea unor anomalii meteo de orice fel: secetă, uragane, inundații, ninsori abundente și temperaturi scăzute.

„Am trecut de la ideea de încălzire globală la conceptul de schimbare climatică. Temperatura globală este în creștere, dar mai important decât aceasta este faptul că vremea devine din ce în ce mai schimbătoare”, a declarat profesorul John Beddington, consilier științific al guvernului britanic, pentru publicația The Guardian.

 

Astfel, aceste perioade „anormale” se vor repeta tot mai frecvent, an de an. Nu este vorba doar de căderi masive de zăpadă, ci de asemenea de furtuni, ploi torențiale, uragane și căldură extremă.

Dacă vremea din România nu a dat chiar peste cap țara, în statele nordice ninsorile abundente au paralizat orașe întregi. Căderile masive de zăpadă au durat trei zile la Kiev, ținând locuitorii în case.