Inedita poveste a Sarei, adolescenta care pune România pe harta yachtingului. A urcat în barcă de la 3 ani, iar acum concurează la Mondiale

Publicat: 25/03/2024, 16:35
Actualizat: 25/03/2024, 18:40

Cristi & Sara Patache, tată și fiică. Sara Patache a intrat în lotul național și a reprezentat România la Campionatul European de Yachting, competiție organizată în Franța, unde, fiind cel mai mic participant din peste 270 de sportivi, a avut onoarea să citească „Jurământul marinarilor” și să apese butonul de declanșare a artificiilor care anunțau deschiderea oficială a campionatului. Anul acesta, Sara va participa la Campionatul European din Slovenia, Cupa Burgas și concursul internațional în Canada pe lacul Ontario.

Cristian Patache – Maestru al sportului și Președinte ACS Constanța Sailing – o elită a sportului pe apă, antrenor de yachting, voluntar & creatorul și sufletul programului „Prinde vânt în vele”. Spirit neobosit, perfect masculin, atent la toate detaliile și necruțător de la primul nod marinăresc învățat pe uscat până la ultima secundă a acostării în deplină siguranță, profesor de o directețe uluitoare, preferatul tuturor copiilor. Și preferații mei, ca model de părinte și de copil. O legătură sufletească absolut extraordinară, amândoi făcând performanță.

„Unii au impresia că e totul ușor și doar stai în barcă și tragi de niște sfori”

Cristi, chiar și după ce ai devenit antrenor nu te-ai liniștit și ai devenit vicecampion. E un sport greu, yachtingul. De anduranță. De atenție. De curaj. Îmi fac mea culpa, prezentându-mi scuze, totodată, că abia – în anul meu constănțean –  te-am descoperit prin fiica mea Raisa, sportivă ca structură, pe care ai primit-o la școala ta de yachting. Știm expresia: ce naște din pisică, șoareci mănâncă. Dar cum să-ți lași fetița în mijlocul furtunii, la cârmă? Ai emoții?

– Nu am emoții deoarece este pregătită foarte bine pentru orice situație, inclusiv răsturnare și situație critică cum ar fi să rămână prinsă sub barcă și să își țină respirația pentru aproximativ 40 de secunde ca să poată ieși la suprafață și să redreseze ambarcațiunea și să își continue cursa fără să primească ajutor din exterior.

– Sara, ești frumoasă, ești realmente spectaculoasă, dar faci acest sport extrem de dur. Unii ar spune că este un sport pentru băieți. Avem prejudecăți, în România, despre yachting?

– Avem, dar nu din partea celor care practică acest sport, ci din partea celor care nici nu știu despre ce e vorba și au impresia că e totul ușor și doar stai în barcă și tragi de niște sfori. Mulți chiar nu îl consideră sport deși este un sport foarte complex, care necesită atenție, îndemânare, privire ageră, forță și foarte multă concentrare în gândire pentru a putea alege traseele în funcție de vânt și pentru a învinge teama de a rezista în condiții vitrege pe apă.

Când s-a urcat Sara prima oară într-o ambarcațiune? La vârsta de 3 ani! Apoi a început să urmeze antrenamentele la yachting în anul 2015.

Cum pot învăța copiii să nu se mai teamă de apă

Nu cred că avem loc să scriem toate succesele voastre. Care ar fi cele mai relevante?

– Prima reușită sportivă a Sarei a fost obținută chiar la primul ei concurs! Era anul 2016. Ce reușită? Locul 3 la Cupa 1 Mai, un concurs organizat la București. Tot în 2016 ea mai obține și un loc 3 la Optimist fete, la Campionatul Național pentru începători. Din acel an, reușitele au venit de la sine… Iată, cu titlu de exemplu, doar câteva dintre performanțele Sarei de până acum: în 2017 – locul 1 la Cupa Știința; locul 3 la Campionatul Național Optimist fete și la Optimist Black Sea Cup. În 2018, Sara Patache reușește să obțină: 3 locuri 1 la Optimist general , la fete senioare și junioare la Cupa Electrica; locul 1 la Cupa Nautic Yachting Club; locul 3 la Campionatul Național Optimist fete; locul 1 la Cupa 1 Mai și locul 3 la Maratonul cu vele.

Anul 2019 a venit, la rândul său, cu altă salbă de medalii: aur la Cupa Nautic Yachting Club, la Cupa de Toamnă și la Trofeul Sportul Studențesc; aur si argint la Campionatul Național Optimist la fete junioare și general. În 2019, Sara a intrat în lotul național și a reprezentat România la Campionatul European de Yachting, competiție organizată în Franța, unde, fiind cel mai mic participant din peste 270 de sportivi, a avut onoarea să citească „Jurământul marinarilor” și să apese butonul de declanșare a artificiilor, care anunțau deschiderea oficială a campionatului. În 2020, din cauza pandemiei, în România nu s-au putut organiza curse, dar totuși Sara a participat la concursul internațional Cupa Burgas, din Bulgaria, unde a reușit clasarea pe locul 2 la fete. Palmares în 2021? Locul 1 la Cupa Nautic Yachting Club, locul 1 la Cupa Sportul Studențesc, locul 1 la Campionatul Național la Optimist fete.

Tot atunci, ea a participat și la Campionatul Mondial de Yachting, eveniment sportiv organizat în Italia, pe Lacul Garda. În 2022, Sara Patache se mândrește tot cu frumoase rezultate, cum ar fi: 4 titluri de campion național la clasele RS Tera – fete, Optimist – fete,  ILCA 4 (la categoriile junioare și tineret) si 2 de vicecampion la RS Tera – general și ILCA 4 – open. O altă realizare? Obținerea unei noi participări la Campionatul Mondial de Yachting, organizat, în acest an, la Bodrum, în Turcia.

În anul 2023 a obtinut titlu de vicecampioană la clasa optimist fete și 2 titluri de vicecampioană la clasa ILCA 4 junioare și tineret. Pentru anul 2024 urmează plecarea la Campionatul European din Slovenia, Cupa Burgas și concurs internațional în Canada pe lacul Ontario.

– Vânt din pupa Sara! Cristi, ce le spui părinților care-și ultraprotejează copiii sau care sunt temători de apă? Vezi atâția turiști, atâtea scenete comice sau triste.

– Mulțumim, Oana. Pentru acești părinti avem vara proiectul „Prinde vânt în vele”, unde copiii pot învăța să nu se mai teamă de apă, să dobândească abilități de echilibru abilități de a manevra o bărcuță cu vele sau sa învețe să facă noduri marinărești și că nimic nu este așa periculos cum pare dacă știi ce trebuie să faci pe apă și pe barcă.

Îmi doresc să obțin un loc cât mai bun la competiția din Canada

Sara, în curând, pe 2 iulie, faci 16 ani. Ce dorință ai?

– Îmi doresc să obțin un loc cât mai bun la competiția din Canada, deoarece este imediat după ziua mea în perioada 13-26 iulie unde vor fi 8 zile de concurs.

– Pentru fiicele mele, Raisa & Milena, rămâi antrenorul cel mai fain. Ești dur, dar ai umor. Siguranța înainte de orice, nu? Parcă așa e dictonul tău. Dar nu te-ai săturat să lucrezi cu atâți copii mici? Eu n-aș avea răbdarea ta. În plus, în teatru/film, avem o vorbă –  cu animalele și copiii este cel mai greu de lucrat. Și totuși, la tine pare totul foarte simplu!

– Nu sunt dur, dar trebuie să ai un ton ferm față de copii deoarece este un sport unde te poți accidenta dacă nu ești atent și prefer să le prezint toate pericolele și să le arăt ce trebuie să facă în fiecare situație astfel încât să nu se accidenteze și să se bucure de aventura în care vor pleca la cârma ambarcațiunii precum pirații. Îmi plac copiii și nu mi se pare deloc greu să lucrezi cu ei, important e să le dai libertate și să îi faci responsabili după prezentarea regulilor, dar cel mai important este distracția lor! Pentru asta vin la acest proiect să își petreacă o vacanță frumoasă timp de 5 zile.

Fac voluntariat la Clubul Pinguin în Mamaia pentru că doresc să fac ceva pentru copiii sănătoși

– De fapt, tu faci voluntariat. Și mai grozav! Ești un om extrem de serios și dedicat. Sara te moștenește. De unde ai calitățile astea atât de rare, astăzi? Genetic sau ți le-ai cultivat?

– Da, fac voluntariat deoarece mi-am dorit să fac ceva pentru copiii sănătoși oferindu-le alternativa la telefon și tabletă. Dacă nu le oferim alternative, ei nu au cum să descopere lucruri noi. Proiectul „Prinde vânt în veleȚ este o reusită pe acest plan, noi am primit multe feedback-uri pozitive de la părinți. De exemplu, mă întreabă ce le facem copiilor că ajung acasă și nu le mai trebuie nimic, iar cât timp sunt la club nu simt nevoie de a se juca pe telefon, ci preferă să facă echipe de joacă sau de plimbări, să râdă și să facă diverse jocuri acvatice. Aceste calități le-am cultivat în timp și am încercat să mă specializez prin diverse cursuri cu antrenori și instructori din străinătate.

– Cum vrei să îmbătrânești? Pe mare sau pe uscat? Pe lângă noi generații de copii sau retras, în glorie, dar departe de ei?

– Și pe mare și alături de noi generații de copii. Pe mare pentru ca plec skipper pe veliere în Grecia cu turiști și voi continua și programul cu clubul sportiv pentru performanță dar și pentru începători.

– Sara, ce părere ai despre sistemul educațional de astăzi? Președinta elevilor din Constanța a propus renunțarea la Bacalaureat. Sau, în fine, renunțarea la Bacalaureatul în forma actuală. Tu ce crezi?

– Deocamdată sunt clasa 9-a și nu m-am gândit încă la acest examen.

– Sara, vine un campionat important pentru tine. Spune-mi detalii.

– Obiectivul meu la acest campionat este să le înving pe conaționalele mele și să obțin un loc cât mai bun în clasamentul general. De asemenea va fi și o experiență la alt nivel, prima pe acest tip de ambarcațiune deoarece până acum am fost doar pe Optimist.

În viață, dacă nu te simți bine în portul în care te afli, poți oricând să ridici velele și să te îndrepți către o altă destinație mai bună

– Știu și eu, de la soțul meu, regizorul Niki Ieremciuc,  pasionat și practicant de sporturi marine, o vorbă veche: Verde-n verde / Roș în roș / drumu-i bun / din moși strămoși! Încă e valabil? Dar cum am traduce asta în viață?

– Da! Este valabil! În viață, dacă știi ce trebuie să faci, poți să îți urmezi cursul și, dacă nu te simți bine în portul în care te afli, poți oricând să ieși din port, să ridici velele și să te îndrepți către o altă destinație mai bună.

– Crezi în Dumnezeu? Ce facem dacă nu vedem farul?

– Da, cred! Mai ales când sunt pe apă și este furtună, situație în care trebuie să îmi păstrez calmul și să iau decizii rapide în funcție de vânt și valuri și de destinația unde trebuie să ajung cu ambarcațiunea și echipajul de la bord în siguranță.

Nu o mai vedeam pe Sara! Vedeam doar barca răsturnată

– Spune-mi o întâmplare în care ți-a fost frică.

– În Turcia, când mă uitam cu binoclul de la distanță după Sara, am văzut că s-a răsturnat și apoi a venit barca de intervenție. Și nu o mai vedeam pe Sara! Vedeam doar barca răsturnată, dar ea era în salupă, întinsă.

– Sara, aceeași întrebare și pentru tine.

– La mondiale in Turcia când m-am răsturnat și mi se scufunda barca.

– Cum îți explici că, deși ești dur la antrenamente, toți te iubesc? Absolut toți! Pentru mine ești favoritul Raisei, zis și Cristi Yachting. Un om extraordinar, un tata fabulos, un atrenor de excepție.

– Poate sunt dur, dar doar pe partea de siguranță. În rest, copiii au libertate să facă ce își doresc și pot experimenta sub atenta mea supraveghere diverse situații și să se distreze fără să se accidenteze, iar la final toată lumea este fericită! Dacă au fost cuminți, mereu au primit și bonusuri plăcute, de exemplu plimbare cu șalupa cu viteză.

Cu un tată antrenor de yachting, președinte la ACS Constanța Sailing – eu nu puteam să fiu decât pe apă

– Sara, cum este, de fapt, tatăl tău? Pe lângă cum îl vedem noi?

– Cu un tată antrenor de yachting, președinte la ACS Constanța Sailing – eu nu puteam să fiu decât pe apă! Este exigent și ambițios și a reusit să mă facă să devin din ce în ce mai bună si să obțin rezultate frumoase la acest sport, a știut să mă motiveze și să mă ajute atunci când am avut nevoie de sprijin pe toate planurile atât emoțional cât și material.

– Vă las ultimul cuvânt. Despre yachting, despre părinți, despre copii, despre curaj, despre încredere…

– Copiii pot practica în țara noastră sportul yachting… Unde și cum? De exemplu, la o asociație sportivă înființată în 2019, având drept scop principal promovarea sportului cu vele, atât pentru copiii începători, cât și pentru cei care doresc performanță.

CITIȚI ȘI:

Sorana Cîrstea, în optimi la Miami! A învins-o pe Daria Kasatkina, locul 11 WTA. Cu cine poate juca

CSM București, de 9 ori CONSECUTIV în sferturi! Care e hopul pentru Final Four

Teatrolog Oana Paraschiv - Ieremciuc
Oana Paraschiv este absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică – I.L. Caragiale București, secția Teatrologie Management mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului