INTERVIU. Clare Lewis-Jones: „Unul din șase cupluri se confruntă cu probleme când vrea să aibă copii. Infertilitatea este o problemă globală”

Redactor:
Clarice Dinu
La un control medical poți descoperi că...

Săptămâna Națională de Conștientizare privind Fenomenul Social și Medical al Infertilității a fost marcată la București printr-o reuniune a asociațiilor de profil din 17 țări europene, eveniment organizat în parteneriat de SOS Infertilitatea și Fertility Europe. Agenda manifestărilor a cuprins o serie de întâlniri cu parlamentari români, sesiuni de lucru în plenul delegațiilor, precum și o expoziție de sensibilizare în privința fenomenului infertilității, organizată în Pasajul Universității din București.

Președintele Fertility Europe, Clare Lewis-Jones, vorbește, într-un interviu acordat gândul, despre problemele pe care le întâmpină cuplurile hipofertile și cât de îngrijorător este acest fenomen la nivel global.

Clare Lewis-Jones (dreapta) în timpul unei întâlniri la Parlamentul României

Doamnă Clare Lewis-Jones, dintre atâtea probleme, de ce ați ales să vă dedicați cauzei infertilității?
 
Deoarece mi s-a întâmplat mie însămi să mă confrunt cu infertilitatea. Am descoperit că am probleme în 1978.
 
Dumneavoastră sunteți deci una dintre femeile care s-a confuntat cu problemă infertilitătii. Care a fost cel mai dureros moment din viață dumneavoastră legat de acest aspect?
 
Au fost multe momente dureroase. În prima fază mi s-a spus că am trompele uterine înfundate. Am făcut o laparoscopie și medicii mi-au spus că una din trompe ar fi fost viabilă. Am incercat trei ani să rămân însărcinată natural și în fiecare lună când descopeream că nu mi se întâmplă sufeream enorm. După aceea au urmat patru încercări de fertilizare în vitro, fără success. Am suferit enorm după fiecare eșec.
 
Multe dintre femeile care se confruntă cu astfel de probleme ajung câteodată să spună că viață nu mai merită trăită. Vi s-a întâmplat și dumneavoastră?
 
Personal, nu am simțit asta pentru că am avut suportul familiei și pe cel al soțului meu, care nu a considerat că sunt „vinovata”. Cei apropiați m-au ajutat să nu dezvolt sentimente puternice de culpabilitate și să nu cad în depresie profundă, așa cum se întâmplă adesea cu persoanele infertile. Nu am fost singură și am avut parte și de suportul organizației de pacienți, am descoperit alți oameni asemeni mie. În acei ani nu se studia și impactul emoțial al infertilității, însă începând cu 1998 studiile au arătat că în jur de 20% din persoanele afectate de infertilitate au avut gânduri suicidale.
 
Se vorbește cel mai adesea despre infertilitate că fiind o condiție medicală ce afectează femeile. În ce măsură este factorul masculin responsabil pentru infertilitatea de cuplu?
 
Informațiile pe care le avem de la experți ne arată că în o treime din cazurile de infertilitate sunt cauze feminine, în o altă treime responsabil este factorul masculin și în cealaltă treime sunt cauze mixte sau inexplicabile.

Ce ar trebui să facă un cuplu infertil? Cât ar trebui să lupte, când ar trebui să spună stop?

Nu există o regulă. Fiecare persoană e diferită. Importat e că respectivul cuplu să fie sigur că are parte de cel mai bun tratament sau cale pentru a avea succes. Important pentru cupluri este să aibă acces la consiliere profesională privind infertilitatea, privind posibilitățile de tratament, iar clinicienii trebuie să fie onești și să explice clar care sunt șansele de reușită și căile de urmat. Am făcut un studiu în legătură cu insuccesul procedurilor și opinia mea este că un specialist trebuie să aibă tăria să refuze un cuplu atunci când nu sunt șanse, chiar dacă acesta insistă.
 
Este într-adevăr infertilitatea o problemă îngrijorătoare în Europa?
 
Da, este. Și nu numai în Europa. Infertilitatea este o problemă globală. Statisticile arată că un cuplu din șase are probleme în a aduce copii pe lume. În unele zone acest procent poate fi chiar mai mare, incidența infertilității în rândul populației de vârstă reproductiva poate fi încă și mai semnificativă. Persoanele ar trebui să prevină infertilitatea și să aibă grijă prin stilul lor de viață, însă infertilitatea poate avea impact asupra oricui, adesea fără legătură cu ceea ce alegi să faci în viață. Eu am avut trompele înfundate de la 19 ani, iar acest aspect nu a fost cauzat nici de stilul de viață, nici de greutate, nici de alți factori controlabili. Nu am aflat motivul. 

Cum vă mobilizați la nivelul organizației pe care o conduceți în Marea Britanie pentru a veni în ajutor cuplurilor infertile?

Acum 30 de ani organizația a fost înființată pentru a oferi suport emoțional persoanelor cu probleme de fertilitate. Ulterior, 10- 12 ani mai târziu, a devenit foarte clar că fertilizarea în vitro este o procedura eficace în tratarea infertilității și a trebuit să schimbăm concepțiile care dominau mentalitățile acelor vremuri. Am făcut campanii pentru a demola miturile și clișeele despre FIV și despre ideea că ar fi fost un joc de-a făcut copii. Apoi au urmat campanii pentru acces la tratament și pentru rambursarea procedurilor medicale. Am început campanii pentru drepturile pacienților, pentru informarea cuplurilor și pentru educarea lor cu privire la problemele de infertilitate, așa că nu am mai oferit doar suport emoțional, am făcut mult mai mult. Organizația noastră a devenit „vocea pacientilor” în Marea Britanie, exact așa cum este de câțiva ani SOS Infertilitatea în România.
 
Probabil că sunteți familiarizată cu greutățile pe care le întâmpină cuplurile infertile din România. Care credeți că este cea mai mare problemă a acestora?
 
Accesul la un tratament sigur și eficient. Ar trebui ca procedurile medicale pentru familiile care încearcă să aibă copii să fie rambursate, la fel că în celelalte țări din Europa. Este unul din scopurile Fertility Europe ca persoanele afectate de infertilitate să aibă acces echitabil la tratament și să beneficieze de rambursarea procedurilor, știut fiind faptul că Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut infertilitatea că fiind o boală. Oamenii trebuie să fie educați, să știe care sunt cauzele infertlitatii și cum se poate preveni infertilitatea. În cazul în care se confruntă cu probleme de fertilitate, aceștia să treacă prin același tip de parcurs medical indiferent în ce țara a Europei se află și să nu piardă timp, să fie corect informați și să beneficieze de cel mai bun tratament în condiții de siguranță.

De ce ați ales România pentru o manifestare de asemenea anvergură?

Pentru că am știut că dacă nu venim la București, doamnele de la SOS Infertilitatea vor veni ele la noi și ne vor ucide. Lăsând gluma deoparte, am făcut un sondaj în grupul Fertility Europe de pe Facebook cu subiectul unde să aibă loc următoarea întâlnire anuală a Fertility Europe. Ultimele noastre întâlniri de acest tip au avut loc la Amsterdam, Viena și Praga. S-a votat pentru București pentru că toți membrii Fertility Europe sunt realmente impresionați de muncă extraordinară a Asociației SOS Infertilitatea. E greu de crezut că în spatele acestui volum uriaș de muncă și al acestor rezultate remarcabile se află un grup de voluntari, cu resurse financiare minime – suntem impresionați în mod real. Este bine pentru Europa de Est să fim aici, credem că este o „win-win situation” , și pentru noi, și pentru SOSI.  Nu în sens comercial, ci în sens de creștere reciprocă și de recunoaștere. Un alt motiv este faptul că voi aveți săptămâna națională de conștientizare a fenomenului infertilității.
 
Dacă ar fi să faceți o sugestie autorităților de la București pentru a îmbunătăți situația cuplurilor hipofertile, care ar fi aceea?
 
Aș spune: ascultați vocea SOS Infertilitatea și îndepliniți ceea ce va solicita în numele cuplurilor infertile din România. Cunosc foarte bine proiectele și demersurile acestei asociații și nu au solicitări nerealiste. În ceea ce privește rambursarea, este de înțeles că, peste tot în lume, trebuie să existe o limită, că nu pot fi furnizate tratamente la nesfârșit, că trebuie să existe niște criterii, însă rambursarea tratamentului medical este un drept al pacienților care trebuie respectat. 
 
Dar un sfat pentru cei care se confruntă cu problemă infertilității?
 
Nu pierdeți timpul. Mergeți la doctor și contactați SOS Infertilitatea. Dacă sarcina dorită întârzie să apară, după cel mult un an mergeți la medicul specialist în infertilitate. Îndeosebi femeile pot fi afectate în mod ireversibil de vârstă. Integrarea într-un grup de suport, fie el și virtual, vă poate ajută mult în a trăi cu infertilitatea. SOS Infertilitatea și Fertility Europe nu va pot oferi tratament, însă va pot îndruma astfel încât să beneficiați de un tratament corect. Noi va putem oferi suport emoțional, nu vă temeți să ne puneți întrebări. Ascultați-vă medicul, dar puneți-i întrebări. Nu pierdeți timpul!

Președintele Fertility Europe, Clare Lewis-Jones, a adoptat doi copii și este bunică. Pentru activitatea sa dedicată cauzei infertilității, ea a fost decorată de Regina Marii Britanii.

 

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide