REVIEW Apple Watch. Cel mai bun smartwatch pentru utilizatorii de iPhone, dar cu unele rezerve

Publicat: 29/05/2015, 17:48
Actualizat: 10/06/2015, 13:29

DESIGN. Am spus mai sus că nu sunt un fan al ceasurilor pătrate sau dreptunghiulare. Le prefer pe cele rotunde. Ar fi fost frumos ca Apple Watch să fie disponibil și într-o versiune rotundă. Cred că un ceas inteligent Apple cu o carcasă asemănătoare cu cea a Moto 360 și cu software-ul Apple ar fi fost aproape perfect.

Am primit la teste Apple Watch Sport Edition cu ecran de 42 mm (măsurat vertical), cea mai ieftină versiune a ceasului inteligent.

Atenția la detaliu cu care este realizat Apple Watch este aceeași cu care compania ne-a obișnuit la produsele sale. Probabil că gigantul american a mers pe varianta rectangulară pentru ca ceasul să semene cu iPhone, produsul cu care compania este asociată imediat de majoritatea oamenilor.

Pus pe mână, ceasul oferă o senzație plăcută, deoarece este ușor și bine echilibrat, iar cureaua verde fosforescent de silicon cu care a venit era foarte comodă.

În realitate, ceasul Apple arată mai bine decât în poze. Deși este gros, privit de aproape pare mai subțire decât în imaginile de prezentare, datorită marginilor curbate și a modului perfect în care sunt asamblate componentele.

Rotița Digital Crown, care seamănă cu clasicul remontor, reprezintă o modalitate unică prin care se face interacțiunea cu ceasul. Principalele sale funcții sunt cea de derulare (scroll) și cea de zoom (in și out), dar are și funcția de buton de Home – prin apăsarea ei se ajunge pe ecranul de start.

Butonul de lângă rotiță îți arată contactele favorite (12 alese de utilizator, prin intermediul aplicației de pe iPhone, care pot fi sunate de acolo sau le poate fi trimis un mesaj) sau deschide Apple Play printr-un dublu-clic.

Prietenilor care au și ei un Apple Watch le poate fi trimis un doodle, numit de Apple Digital Touch. Prin ținerea a două degete apăsate se trimit bătăile inimii.

Niciunul din cele două butoane fizice nu este personalizabil, adică nu îi poate fi atribuit alt rol.

Restul comenzilor sunt date prin apăsarea pe ecran, la fel ca pe un smartphone.

Pe spatele ceasului sunt patru cercuri argintii. Două sunt componente ale senzorului de citire a ritmului cardiac, iar celelalte două sunt conectori magnetici care fac parte din sistemul de încărcare cu energie.

Apple Watchnu este, nici măcar în Ediția Sport, rezistent la apă, ceea ce, în opinia mea, este un mare minus. Este destul de aiurea să ai ceasul la mână în timpul unei sesiuni de alergare și să înceapă o ploaie torențială. Va trebui să îl pui la adăpost, lucru destul de greu de făcut dacă nu ai buzunare sau o geantă la îndemână.

ECRANUL ceasului are o calitate mult mai bună decât cele de pe majoritatea modelelor concurente. Are rezoluție mare, este luminos și se citește bine la lumină naturală. Mai mult, ecranul este sensibil la presiune. Mici electrozi simt cât de tare apasă utilizatorul pe ecran. Sistemul este numit de Apple Force Touch și mai este prezent pe trackpad-ul noului MacBook. Astfel, la o apăsare fermă și prelungită pe ecran apare un extra-meniu cu mai multe opțiuni (cam ce face clic dreapta la maus). La o apăsare scurtă se înregistrează un clic.

PERFORMANȚE ȘI UTILIZARE. Apple Watch dispune de procesor S1, dezvoltat de Apple, și un motor taptic (produce o senzație de atingere a mâinii atunci când utilizatorul primește anumite notificări sau când acesta apasă pe ecran). Ceasul are propriul accelerometru, girometru și senzor pentru citirea ritmului cardiac, dar nu dispune de propriul modul GPS. Dispune de difuzor și microfon, dar nu de un slot audio universal.

Apple Watch are o interfață de utilizare reușită, dar nu ușor de utilizat. Se vede că inginerii și designerii Apple nu s-au putut hotărî clar ce caracteristici doresc să includă în acest produs. Au vrut să aibă totul încă de la început. Astfel, Apple Watch include multe elemente (precum Digital Touch) a căror necesitate este chestionabilă. Mai mult, deseori ceasul petrece mai mult timp decât te-ai aștepta pentru a încărca notificări și alt tip de conținut sau aplicații.

La fel ca majoritatea smartwatch-urilor de pe piață, ceasul nu face mare lucru fără să fie conectat la un smartphone. În acest caz este vorba de un iPhone 5 sau model mai nou. Conectarea celor două dispozitive se face destul de simplu. Pui ceasul cu ecranul pornit în fața camerei telefonului, iar aplicația de Apple Watch de pe iPhone, care vine preinstalată odată cu iOS 8.2, recunoaște modelul și conectează, via Bluetooth, cele două dispozitive.

Ecranul Apple Watch se aprinde de fiecare dată când întorci mâna și te uiți la el. Această caracteristică a funcționat de fiecare dată, spre deosebire de alte ceasuri pe care le-am testat. Utilizatorul poate alege între 10 fețe (e și una Mickey Mouse) pe care Apple le-a realizat cu grijă. Multe dintre aceste fețe pot fi personalizate până la un punct: pot fi adăugate numere, schimbate culori și afișate informații suplimentare. De notat că Apple nu le permite, în acest moment, dezvoltatorilor să creeze noi fețe pentru ceas.

Iconițele aplicațiilor instalate pe ceas sunt afișate toate la un loc într-o mică „galaxie”. Aceste iconițe sunt prea mici pentru a fi apăsate, dar imaginea de ansamblu poate fi mărită cu ajutorul rotiței Digital Crown.

Apple Watch dispune de un magazin dedicat de aplicații. Pentru ca o aplicație să apară pe ceas, ea trebuie activată din iPhone.

Notificările primite de la telefon sunt afișate în două moduri. Odată în secțiunea Glances, la care se ajunge prin swipe de jos în sus. Acolo pot fi văzute informații, pe mici „cărți” precum cele din Google Now, despre autonomia bateriei (care nu este afișată pe fețele ceasului), muzica rulată, caloriile arse, pașii făcuți, vreme sau acțiunile de la bursă. Poți ajunge la toate notificările de pe iPhone după ce ai făcut swipe de sus în jos.

Organizarea conținutului se face din aplicația de pe iPhone, chiar și modul în care arată „galaxia” de aplicații. Tot de acolo utilizatorul decide ce aplicație poate afișa notificări și unde.

BATERIE. Cu aplicațiile instalate pe ceas (cam 10 în afară de cele preinstalate) am reușit să obțin o autonomie de aproximativ o zi lumină. În fiecare noapte a trebuit să pun ceasul la încărcat, pentru ca dimineața să mă pot baza pe el. Asta înseamnă că trebuie să cari după tine încărcătorul oriunde te duci, deoarece dispozitivul nu va avea energie pentru mai mult de o zi. Nu ajută nici faptul că procesul de încărcare este încet.

CONCLUZIE.Pentru un utilizator de iPhone, Apple Watch este cea mai bună alegere de smartwatch. Niciun alt produs de pe piață nu va oferi o integrare mai bună între smartphone-ul din buzunar și ceasul inteligent de la mână. Iar pentru cei care folosesc deja un smartphone Apple, sunt șanse mari ca forma rectangulară a ceasului să fie pe placul lor. O concluzie la concluzie: dacă ai iPhone și bani, Apple Watch e ceasul inteligent potrivit pentru tine.

PRO:

– Calitate a construcției pe care nu o găsești la alte ceasuri inteligente

– Selecție mare de aplicații

– Girometru foarte precis

– Ecran de foarte bună calitate

– Interfață de utilizare reușită, deși îți ia ceva timp să te obișnuiești cu ea

– Sunt disponibile foarte multe modele de brățări

CONTRA:

– Preț mare

– Nu este rezistent la apă nici măcar în Ediția Sport

– Aș fi preferat să existe și un model rotund

– Multe aplicații se mișcă greu

– Dezvoltatorii nu pot creea noi fețe

– Are autonomie mediocră a bateriei

Produsul testat ne-a fost pus la dispoziție de QuickMobile.

Rating gândul: 4,4/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și...
Motivul pentru care Victor Slav a părăsit-o pe Selina. Ce s-a întâmplat la Asia Express...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
Paradoxul litoralului românesc: stațiuni ca acum 30 de ani, la prețuri de actualitate: „Mergem la...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Imagini cu bărbatul suspectat că a dat foc în Parlament, publicate de MAI. Autoritățile cer...
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la...
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
Cât câştigă un tânăr care nu a luat bacalaureatul, la primul său loc de muncă?...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția...
Cum s-a pregătit Ioana State pentru Asia Express. Două săptămâni a fost la sală, alte...
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
Scandal de proporții între Pepe și Raluca Pastramă! Motivul pentru care artistul și-a dat fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Mormântul unui „vampir”, descoperit într-un fost palat din Polonia