APPLE, ÎN STAND-BY: acționarii refuză să-l numească pe Tim Cook în locul lui Steve Jobs. PLUS: iPAD 2 S-AR PUTEA LANSA SĂPTĂMÂNA VIITOARE

Redactor:
Gândul
APPLE, ÎN STAND-BY: acționarii refuză să-l numească pe Tim Cook în locul lui Steve Jobs. PLUS: iPAD 2 S-AR PUTEA LANSA SĂPTĂMÂNA VIITOARE
Acționarii Apple au respins, în ședința de ieri, propunerea unora dintre investitori de a numi succesorul lui Steve Jobs, scrie Bloomberg

AcționariiApple au respins, în ședința de ieri, propunerea unora dintreinvestitori de a numi succesorul lui Steve Jobs, scrie Bloomberg.Astfel, lui Tim Cook, chief operating officer al Apple (numărul 2în companie), nu i s-a acordat votul de încredere, așteptându-sevești despre starea de sănătate al lui Jobs. El e internat înspital din ianuarie, însă motivul medical nu a fost divulgat. Sezvonește că Jobs (care astăzi împlinește 56 de ani) ar suferi decancer pancreatic sau de complicații în urma transplantului deficat din 2009.

Tim Cook (51 deani) nu este văzut cu ochi buni de acționarii Apple, în cazul încare îl va înlocui pe co-fondatorul corporației, Steve Jobs, scrieReuters. Aceștia pun la îndoială instinctele lui Cook, despre carespun că nu poate anticipa la fel de repede ca Jobs ce vorcumpărătorii. Acționarii se bazează pe faptul că Tim Cook a fostnumărul 2 în toată cariera sa, atât la Compaq, cât și la Apple, bachiar și în liceu.

Totuși, scrieReuters, Cook și-a dovedit „instinctele” în 1998, când a decis săplece de la Compaq (o companie de top la momentul respectiv) laApple (care atunci nu se bucura de succesul actual). „Să vin sălucrez la Apple a fost cea mai bună decizie, mi-a schimbat completviața”, declara Cook în urmă cu un an, într-un discurs ținut laUniversitatea din Auburn (Statele Unite), pe care a absolvit-o în1982.

În „apărarea” luiCook vin și foștii săi colegi, care îl descriu în termeni precum”ingenios” sau „fenomenal”. Deși nu a fost până acum numărul 1 învreo firmă, Cook are atuurile necesare, susține unul din foștii luișefi. „Nu lucrează nici pentru orgoliu, nici pentru faimă, nicipentru bani. El vrea să câștige”, susține Greg Petsch, superiorullui Cook la Compaq în anii ’90.

Când Cook a decissă plece de la Compaq, i s-a spus că ia o decizie pripită șiprostească și că riscă falimentul. „M-am luat după intuiție, nudupă emisfera stângă a creierului (n.r. care controlează logica șianaliza)”, a declarat Cook despre acel moment.

JOBS ȘI COOK:CONTRASTELE SE ATRAG

Reuters scrie că,în ciuda „conexiunii rapide dintre cei doi”, Cook și Jobs suntfoarte diferiți. Jobs are un „temperament exploziv”, concediindangajații pe loc, pe când Cook e mult mai diplomat. Jobs evegetarian și interesat de partea spirituală, iar Cook e un fanatical fitnessului și al fotbalului american. Și, poate cel maiimportant, dacă Jobs s-a bucurat de faimă încă de la începutulcarierei, fiind considerat un pionier al calculatoarelor, Cook astat în penumbră.

Lumea îlconsideră un geniu (n.r. pe Cook), dar el e mult mai eficient, maioperativ, de fapt”, spune Petsch. „Mintea lui e mereu trează. Știetotul nu numai despre ce face el, ci și despre ce faci tu”, susțineun fost coleg de la Apple al lui Cook.

Citește și Steve Jobs, filmat în timp ce părăsește ocafenea, nesigur pe propriilepicioare

Fostul colegatrage atenția că brandul Apple a fost prea mult timp asociatexclusiv cu imaginea lui Steve Jobs și că, de fapt, șeful este înconjurat de oechipă de management foarte talentată, din care face parte și Cook.Așadar, Apple va merge mai departe și în eventualitatea în care nuva mai fi condus de co-fondatorul ei.

Momentan, Tim Cookîi ține, pentru a treia oară, locul lui Steve Jobs. Precedentele”ocazii” au fost în 2004, când Jobs s-a operat de cancer lapancreas, și în 2009, când a suferit un transplant deficat.

Totuși, Reuterspunctează că nimeni nu poate egala „viziunea largă a lui Jobs șiabordarea sa intuitivă”, care au dus Apple pe „culmile triumfului”.Exemplele cele mai la îndemână sunt, desigur, iPhone-ul, iPod-ul și iPad-ul, toate fiindideile lui Steve Jobs.

IPAD 2 SELANSEAZĂ SĂPTĂMÂNA VIITOARE

În altă ordinede idei, Apple ar putea lansa, miercurea viitoare, noul iPad 2, înSan Francisco, la an și o lună de la lansarea primei variante atabletei. IT-iștii seașteaptă ca noul iPad să fie „mai subțire, mai ușor și mai rapiddecât prima variantă și să aibă o cameră video și pe partea dinfață, pentru a permite chat-ul”, scrie Reuters.

Apple, care avândut 15 milioane de iPad-uri anul trecut, va avea o misiune multmai dificilă cu iPad 2, crede Reuters, deoarece sunt mult mai mulțicompetitori pe piață. Principalele întrebări la care publicațiacaută răspuns sunt cine vaconduce prezentarea iPad 2 (dacă Steve Jobs va fi prezent sau nu)și cât va costa gadgetul care va ajunge pe piață în aprilie (încondițiile în care prima variantă a avut un preț de pornire de 499de dolari). (Mihai Schiau)

Inchide