Ascultă aici O ÎNREGISTRARE RARĂ: Andrei Pleșu cântă, alături de Johnny Răducanu, la Tescani, în aprilie 1989

Redactor:
Aura Stan
Andrei Pleșu povestește într-un interviu la radio că a cântat împreună cu regretatul Johnny Răducanu. Cum au ajuns cei doi să fredoneze "La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a întâmplat, s-a întâmplat o mare dandană" aflați în rândurile de mai jos.

Andrei Pleșu povestește într-un interviu la radio RFI că a cântat împreună cu regretatul Johnny Răducanu. Cum au ajuns cei doi să fredoneze „La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a întâmplat, s-a întâmplat o mare dandană”, aflați în rândurile de mai jos.

Tescaniul – satul în care Pleșu a învățat tainele jazz-ului

În 1989, scriitorul și filosoful Andrei Pleșu era exilat la Tescani, o localitate situată la 35 de kilometri de Bacău, pe drumul spre Moinești, fiindu-i interzis să părăsească satul. Uneori mai trece pe la el câte un prieten, unul dintre ei fiind lui Johnny Răducanu. Vizita lui din aprilie 1989, înainte ca dictatura ceaușistă să fie înlăturată, a fost una memorabilă. Muzicianul a venit să-și întâlnească vechiul prieten, iar discuțiile dintre ei s-au transformat într-un … duet, Johnny Răducanu și Andrei Pleșu înregistrând și câteva melodii împreună.

Ce a lăsat cu limbă de moarte Johnny Răducanu

Johnny Răducanu, șase decenii de jazz ridicat la rang de artă

Ovidiu Lipan Țăndărică: Johnny Răducanu a murit în singurătate ca mulți artiști români

VIDEO: Ascultă aici câteva dintre piesele cântate de Johnny Răducanu

„Muzica: o imensă cheltuială de precizie pentru a obține vagul”, scrie Pleșu în jurnal.

Johnny e singurul om care până acum a reușit să mă facă să cânt. A venit la Tescani, ceea ce în sine era un gest de mare prietenie”, spune Andrei Pleșu într-un interviu acordat postului de radio RFI. „Eu eram acolo exilat. Puteam fi vizitat, dar lumea nu se prea înghesuia. Or el a venit anume ca să petrecem un timp împreună. Și el a avut ideea să încercăm o înregistrare cu muzică veche interbelică. Eu am marșat destul de prompt și am rămas uimit să văd cât de în serios a luat el lucrurile; a compus un fel de suită a melodiilor, mi-a dat câteva indicații tehnice…”, a explicat filosoful.

În cadrul aceluiași interviu, Pleșu și-a amintit cum a devenit învățăcelul maestrului Răducanu. Lăsând orgoliul deoparte, filosoful i-a cerut muzicianului să-l inițieze în arta jazz-ului.

„Eu i-am cerut să îmi facă atunci un curs de jazz. Și a fost mirat când a văzut că am apărut la prima lecție, cu un caiet și un creion, la pianul lui Enescu din casa de la Tescani. Eram într-o postură asumată de învățăcel. Asta l-a intimidat puțin, dar pe urmă și-a dat drumul și au fost ore minunate. Era și foarte generos”, și-a amintit emoționat Pleșu.

După faptă, și răsplată: învățăcelul primea recompense de la mentorul său

Scriitorul îl descrie pe Răducanu drept „un om generos”, un „prieten de care e nevoie când ești în necaz”. Mai mult de atât, artistul avea un mod propriu de a-și stimula discipolii. „Îmi amintesc mereu că îmi făcea cadouri, era modul lui de a-și manifesta solidaritatea. Mă trezeam în fiecare zi ba cu un deodorant, ba cu o pereche de teniși, ba cu o sticlă de băutură, care să destindă puțin atmosfera”, s-a confesat Pleșu.

Despre cel care a dispărut astăzi, 19 septembrie 2011, Pleșu adaugă: „Johnny Răducanu făcea parte dintr-o minoritate care în anii ’60-’70 ne făcea să ne simțim cât de cât normal. Era un om talentat, un prieten cordial și devotat, care reușea să lege între ele mai multe straturi ale lumii culturale. Era prieten și cu muzicieni ,și cu poeți ,și cu artiști plastici… În jurul lui și cu el împreună se construise un univers în aparență monden, dar care de fapt era un univers de rezistență și normalitate. E între ultimii care face parte din această salvatoare minoritate și sunt foarte afectat de dispariția lui„.

CUM ȚI SE PARE ACEASTĂ ÎNREGISTRARE? COMENTARII PE FACEBOOK GÂNDUL

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide