Bea mai multă cafea și vei avea o viață mai lungă. Cele mai noi descoperiri despre una dintre cele mai populare băuturi din lume

Publicat: 15 07. 2017, 17:50

Studiile au pus pe tapet din nou dezbaterile vechi de două secole în ceea ce privește efectele cafelei asupra sănătății.

În primul dintre aceste două studii, cel la care au participat 52.000 de oameni din zece țări din Europa, și care a devenit și cel mai amplu pe tema cafeaua și mortalitatea, s-a dovedit că această băutură poate reduce semnificativ riscul mortalității în cazul unei persoane.

Al doilea studiu s-a focusat mai mult pe populația afro-americană. După ce au intervievat peste 185.000 de afroamericani, americani nativi, hawaiieni, japonezi americani, sud americani și europeni, cercetătorii au descoperit că a crescut semnificativ longevitatea în urma consumului de cafea, în cazul celor mai multe populații. 

Cei care au băut între 2-4 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 18% mai scăzut de a muri, comparativ cu cei care nu au băut deloc cafea.

Studiile sunt în concordanță cu cele anterioare care s-au focusat mai ales pe populația albă, spune Veronica Wendy Setiawan, profesor de medicină preventivă la USC Keck School of Medicine, cea care a condus această cercetare.

„Ținând cont că am inclus în studiu o populație atât de diversă, cu stiluri de viață, obiceiuri alimentare și habitaturi atât de diferite, am găsit cu toate acestea numeroase similitudini”, spune Setiawan.

Noul studiu arată că există o componentă biologică mai puternică în relația dintre cafea și longevitate și descoperirea faptului că mortalitatea este invers relaționată cu consumul de cafea în cazul bolilor de inimă, a cancerului, bolilor respiratorii, atacurilor cerebrale, diabetului și bolilor de rinichi.

Studiul european a demonstrat la rândul lui o asociere inversă între cafea și bolile de ficat, cazurile de suicid în rândul bărbaților, cancerul la femei, bolile digestive și circulatorii.

Astfel, cei care beau trei sau mai multe căni de cafea pe zi prezintă un risc mult mai scăzut de a muri față de cei care nu consumă cafea.

„Am căutat să includem în studiu diverse țări din Europa, unde obiceiurile de a savura și prepara cafeaua sunt diferite” spune Marc Gunter, specializat în prevenția și epidemiologia cancerului, la Imperial College, School of Public Health în Marea Britanie, coautor al studiului european.