CE ESTE AFLATOXINA. De ce este riscant să ingerăm această substanță

Publicat: 17 12. 2013, 14:16
Actualizat: 29 07. 2014, 19:15

CE ESTE AFLATOXINA. Aflatoxina este o substanță care atacă în primul rând ficatul. Studiile de specialitate au arătat că această substanță, produsă de niște ciuperci microscopice, poate fi cancerigenă. Aflatoxina apare în diferite produse alimentare, printre care se numără cafeaua, arahidele, prorumbul și condimentele atunci când nu sunt depozitate în condții adecvate.

Aflatoxina este o toxină produse de sporii ciupercilor Aspergilus flavus și Aspergilus parasiticus, care se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), arahide, cereale și produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate de carne). Dezvoltarea acestor mucegaiuri poate fi influențată de condițiile de depozitare ale cerealelor și plantelor. Ele cresc în medii umede, unde lipsește ventilația și unde temperaturile sunt ridicate.

În cazul în care păsările sau animalele consumă furaje contaminate cu aflatoxine, atunci laptele, produsele fabricate din lapte, dar și carnea și ouăle pot conține aflatoxine.

Aflatoxina poate fi periculoasă pentru organismul uman doar dacă s-ar găsi în lapte în doze foarte mari, lucru care ar fi letal și pentru animal.

În Romania și în Europa, limita maxima admisă de aflatoxina este de 0,05 parti/milion/litru, comparativ cu limita maximă pe care o au Statele Unite ale Americii, de 0,5 parti/milion/litru.

Aflatoxina devine periculoasă pentru organism atunci când se ingerează o cantitate de 100 de ori mai mare decât limitele admise.

CE ESTE AFLATOXINA a fost unul din cei mai căutați termeni în 2013 pe Google în România, la categoria „Ce este…”.