Ce este psihopatia? Cum se explică lipsa de empatie și de emoție a criminalilor

Ce este psihopatia? Cum se explică lipsa de empatie și de emoție a criminalilor
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 23/04/2012, 23:12

Spre deosebire de colegii săi de breaslă, doctorul Kent Kiehl petrece ore în șir în compania psihopaților pentru a le studia comportamentul, scrie The New Yorker. „Sunt psihologi care au studiat psihopatia și 20 de ani, dar nu au stat niciodată față în față cu un psihopat”, spune Kent Kiehl.

Doctorul Kiehl, în vârstă de 38 de ani, este unul dintre cercetătorii americani de elită care studiază psihopatia, o boală psihică care abia în urmă cu 30 de ani a început să fie analizată. Psihopatia înseamnă lipsă de empatie, de remușcare și de rușine, un psihopat fiind o persoană care nu simte mustrări de conștiință atunci când îi face rău altui om. Psihologii cred că 15 – 25% dintre prizonierii care stau după gratii în SUA sunt psihopați. La nivel global, aproximativ 1% din bărbați suferă de psihopatie. Numai în Statele Unite ar exista circa un milion de astfel de persoane.

„Când mă gândesc la un psihopat, îmi imaginez o persoană care suferă de o boală psihică. Eu unul nu aș folosi cuvântul „malefic” pentru a-i descrie. Din punct de vedere medical ei sunt persoane care nu au empatie și remușcări, nu le pare rău că au greșit cu ceva. De asemenea, psihopații sunt foarte impulsivi, de obicei nu își fac un plan și nu gândesc înainte să acționeze. De obicei ajung să aibă probleme de la vârste fragede”, explică doctorul Kiehl. El speră să poată găsi un tratament pentru psihopatie, un medicament care să vindece acea parte din creier care este responsabilă pentru comportamentul psihopatic.

În laboratorul doctorului Kiehl există niște scanere speciale pe care le folosește pentru a analiza creierelor criminalilor periculoși din închisorile americane. Doctorul Kiehl a studiat cazul lui Brian Dugan, un criminal care a violat și a omorât două fetițe de șapte ani și o asistentă medicală în vârstă de 27 de ani, scrie BBC.

„Creierul lui Brian are nivele foarte scăzute de densitate în sistemul para-limbic”, spune psihologul Kiehl. Respectivul sistem este, de fapt, circuitul comportamental al creierului. Cercetătorii au știut de mult timp că în acea zonă sunt procesate emoțiile. „Credem că zona respectivă nu s-a dezvoltat normal în cazul lui Brian”, spune doctorul Kiehl. Se pare că psihopații au sistemul para-limbic mai puțin dezvoltat decât o persoană normală. Mai mult, unii doctori consideră că psihopatia este o boală genetică.

Psihologul a monitorizat creierul lui Dugan în timp ce i-a arătat niște imagini tulburătoare cu oameni suferind. Activitatea din sistemul para-limbic la vederea acelor imagini a fost foarte mică, adică Dugan nu a avut nici o reacție emoțională când a văzut suferință pe fețele oamenilor din fotografii. Dugan chiar i-a spus doctorului că nu înțelegea ce ar fi trebuit să facă la vederea acelor imagini. Psihologul Kiehl spune că psihopații au un deficit emoțional, în aceeași măsură în care un om retardat are un deficit intelectual. „Aceasta înseamnă că Dugon chiar nu poate concepe faptul că a făcut rău unor oameni. Atunci când vorbește despre crimele comise, e ca și cum ți-ar spune ce a mâncat la micul dejun”, spune Kent Kiehl.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
OMS trage semnalul de alarmă. Nu s-a terminat! Ce urmează după Omicorn
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...