Concluzia cercetătorilor: James Bond este alcoolic

Publicat: 13 12. 2013, 12:58
Actualizat: 28 03. 2019, 10:10

Analiza minuțioasă a operei scriitorului Ian Fleming, realizată de un grup de medici britanici, a dezvăluit adevărata natură a agentului 007 – cu 92 de unități de alcool consumate în medie în fiecare săptămână, James Bond este un alcoolic inveterat, informează AFP.

„Este cunoscut pentru faptul că îi plac țigaretele, alcoolul și femeile, iar fraza lui fetiș este «Martini shaken, not stirred» (Agitat, nu amestecat)”, au declarat trei medici care semnează acest studiu inedit publicat în revista medicală britanică BMJ.

În realitate, în mod ideal, cocktailurile Martini trebui să fie „amestecate”, nu trecute printr-un shaker pentru a fi „amestecate”, afirmă autorii studiului.

Ei bănuiesc că faimoasa frază inventată de Ian Fleming se referă la „tremuratul mâinilor indus de alcool”, pentru că, „din cauza nivelului său de consum, James Bond prezintă un risc ridicat de maladii asociate cu alcoolul și de deces prematur”.

Cei trei medici britanici au analizat în amănunt 12 romane în care Ian Fleming prezintă aventurile agentului secret britanic, pentru a calcula cu exactitate consumul acestuia de alcool.

Rezultatul: agentul secret bea în principal atunci când se află într-o misiune pentru suverana britanică – „Există o singură referire la consumul de alcool în afara serviciului”.

În plus, în cele 12 cărți, medicii au recenzat un total de 1.150 de unități de alcool consumate de agentul 007. O unitate de alcool în Marea Britanie echivalează cu 10 mililitri sau cu 8 grame de alcool pur.

Excluzând din calcul zilele de închisoare, de spitalizare sau de convalescență, în timpul cărora se poate presupune că James Bond nu bea alcool, agentul a consumat în medie 92 de unități de alcool pe săptămână, adică 736 de grame de alcool pur.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) plasează limita maximală la 210 grame pe săptămână (adică 3 pahare de vin pe zi): dincolo de acest prag, consumul de alcool este considerat ca fiind excesiv. Consumul devine „riscant” începând de la 280 de grame de alcool pur și „nociv” dincolo de 420 de grame.

„Consumul săptămânal de alcool al lui James Bond este de patru ori mai mare decât doza maximală admisă pentru un bărbat adult”, spune Patrick Davies, medic la Spitalul public din Nottingham, unul dintre autorii studiului.

Agentul 007 prezintă „un risc considerabil de a dezvolta o maladie a ficatului, ciroză, de a deveni impotent sau de a avea alte probleme de sănătate cauzate de alcool, de a se răni grav și de a muri din cauza alcoolismului”, afirmă autorii studiului.

„Recunoaștem faptul că întâlnirile cu diverși teroriști internaționali (…) pot să te facă să bei alcool, dar îl sfătuim pe domnul Bond să consulte un medic (…) și să își reducă consumul de alcool la un nivel mai puțin periculos”, au declarat aceștia.