Cum preparau românii cozonacul în urmă cu mai bine de 100 de ani. Rețetele lui Kogălniceanu, Costache Negruzzi și Păstorel Teodoreanu

Publicat: 28 04. 2016, 16:07

În ciuda diverselor tipuri de cozonac, românești sau de import, care se găsesc în marile magazine, mulți români păstrează tradiția și îi prepară singuri, după rețele mamei, bunicii, unei prietene sau pur și simplu luate de pe Internet.

Mai jos vă prezentăm câteva rețete românești de cozonac, foarte vechi, unele chiar și de 165 de ani.

REȚETA DE COZONAC a lui Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi

Modul de preparare al cozonacilora fost descris pentru prima dată într-o carte de „trebi gospodărești” în 1841, de către Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, în celebra lor carte de bucate „200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”.

În linii mari, ingredientele sunt aceleași, diferă doar cantitățile și unitățile de măsură. „Ia trei ocă (1 oca = aproximativ 1 kg – n.n.) de făină, faci plămădeală cu o litră (aproximativ 250 g – n.n.) de drojdie de bere și cu una litră de lapte, puind și trei ouă întregi. Lași de dospește frumos și pui două litre și jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit și sarea trebuincioasă și, frământându-l până ce se desprinde de mâini. Apoi lasă de dospește frumos și, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puțin de șede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuș de ou și-i dai la cuptori”.

REȚETA DE COZONAC a Ecaterinei Steriady, autoarea celei mai bine vândute cărți de rețete din secolul al XIX-lea – „Buna menajeră” (1871)

„Pentru a prepara acest fel de cozonaci, se ia una oca de făină și se amestecă cu una oca de lapte, 150 dramuri (1 dram = 3,18 grame – n.n.) drojdie de bere, un gălbenuș de ou, mestecând-se pâmă face spume, și apoi se lasă de dospește de căldură.
Când aluatul va fi gata, să fie pregătite 75 gălbenușuri bătute în oală cu jumătate de oca de zahăr, răzătură de la o lămâie, 10 dramuri apă de flori și un păhărel de rom. Toate acestea, amestecate cu polonicul și puse în covată, unde sunt puse 4 oca floare de făină (făină de claitate superioară, cernută de două ori – n.n.) și împreună cu aluatul dospit și sarea trebuitoare, începeți a frământa adăugând o litră de lapte, apoi să fie pregătit 175 dramuri unt pe care-l veți pune în aluat, oprind însă puțin a unge covata cu mâinile.

Se frământă bine până face beșici, se lasă de dospește și se unge o masă uscată cu unt, unde veți aduna cozonacii.
De voiți împletiți, se pune pe hârtie unsă, iar de nu, ungeți tingirile și-i puneți în ele numai pe jumătate. Se lasă apoi de cresc până se umple tingirile, se ung cu ou pe deasupra și se dau în cuptor.”

Citește în continuare pe Descopera.ro.