De ce alunele caju nu se pot consuma crude

Publicat: 06 05. 2016, 11:00
Actualizat: 06 07. 2016, 00:20

Plantele din această familie, din care alături de caju mai fac parte și mango, iedera otrăvitoare, sumacul , scumpiea și fisticul,  sunt răspândite în regiunile tropicale și mediteraneene.

Majoritatea speciilor sunt iritante datorită producerii unui ulei toxic, numit urushiol scrie rador.ro. Acest ulei  este conținut de obicei de frunze, dar și de coaja fructelor și este un alergen foarte puternic, care poate fi chiar fatal dacă este ingerat.

În cazul alunelor caju, uleiul toxic este prezent chiar sub coajă, pe suprafața miezului și de aceea, comercializarea lor trebuie făcută după un atent proces de curățare și îndepărtare a învelișului.

Curațarea alunelor caju este făcută manual, cu foarte mare grijă și cu efecte destul de nocive asupra lucrătorilor din țările tropicale sărace, care nu au echipamente de protecție.

Din acest motiv alunele vândute sub eticheta „caju crud” nu sunt de fapt 100% neprocesate. Acest lucru ar fi imposibil deoarece riscul de a ingera urushiol ar fi foarte mare, în consecință acestea sunt trecute prin abur fierbinte sau chiar fierte, pentru a distruge uleiul iritant.

În cazul fisticului, cantitatea de urushiol conținută în coajă este mult mai mică, dar persoanele alergice vor resimți imediat prezența toxinei.

Pentru cei care nu au reacții alergice, e necesar totuși un sfat general valabil pentru orice aliment: să fie consumat cu moderație! Și chiar dacă variantele prăjite ale acestor delicioase gustări nu sunt la fel de sănătoase, sunt totuși mai sigure.