• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

De ce vrea Dan Bittman să curețe România

De ce vrea Dan Bittman să curețe România
Let`s Do It, Romania, proiectul ambițios care își propune să curețe întreaga țara de gunoaie într-o singură zi, a mobilizat mii de români.

Let`s Do It, Romania, proiectul ambițios care îșipropune să curețe întreaga țara de gunoaie într-o singură zi, amobilizat mii de români. După lansarea unui spot tv, care arevariantă și pe internet, după un spot radio și virale, mesajulcampaniei – mobilizare națională din 25 septembrie – este transmisde vedete.

După Smiley, Leonard Doroftei și Adi Despot de la Vița de Vie,Dan Bittman și Holograf își suflecă mânecile pentru a curăța țara.Artișii au filmat recent un videoclip în care mărturisesc ce i-adeterminat să se alăture proiectului. „Trăim de foarte mulți aniîntr-o Românie foarte murdară. Dacă noi, societatea civilă nu luămatitudine, nimeni nu vrea să facă nimic. Trăim printre gunoaie multprea mari, am bătut țara în lung și lat. E timpul să facem ceva!”,spune vocalul celebrei trupe.

Jumătate de țară ascunde 230.000 mc degunoi

Pe 25 septembrie, peste 500.000 de metri cubi de deșeuri arputea fi colectate și reciclate, în cadrul celui mai amplu proiectde implicare socială organizat la noi. Cu o singură condiție – săse strângă 200.000 de voluntari. Peste 230.000 de mc de gunoaie aufost localizate pe 52% din suprafața României în cinci luni de zilede voluntarii care, înarmați cu un GPS și cu o fișă de morman aubătut țara weekend de weekend pentru a depista deșeurile aruncateîn natură.

Implicați în proiectul Let’s Do It, Romania, ei și-aupropus realizarea unei hărți naționale a deșeurilor și pregătireaconaționalilor pentru cea mai amplă campanie de curățare aRomâniei. Cu excepția a trei județe – Brăila, Tulcea și Constanța -restul au fost străbătute de echipele de voluntari. Concluzia?Ilfovul e raiul gunoaielor.

5.500 de români s-au înscris la curățenie

Ceea ce pentru români reprezintă o premieră este pentru țăriledin jur „istorie”. Și asta pentru că proiectul a demarat în urmă cudoi ani, în Estonia. 50.000 de oameni s-au implicat și au strânsîmpreună 10.000 tone de deșeuri.

În România, organizatorii speră să strângă și să colecteze, cureciclatorii alături, peste 500.000 mc de gunoi, cu o condiție însă- să se adune 200.000 de voluntari. Deocamdată, pe site-uloganizației s-au înscris doar 5.500 de persoane. „În Slovenia, careare o populație de 2 milioane de oameni, cât Bucureștiul”, spuneAnamaria Hâncu, responsabil Comunicare, „au participat la o acțiunesimilară, organizată în aprilie 2010, 270.000 de voluntari, ceea cereprezintă mai mult de 10% din populație”.

Cifrele „parfumate”

În România, anual 100 de tone de deșeuri se varsă în natură.Doar 25 de gropi sunt conforme legislației în vigoare la nivelnațional, țara fiind practic transformată într-o groapă uriașă degunoi. Inițiatorii proiectului au ca target arealul natural, nuCapitala și nici zonele transformate în gropi de deșeuri menajeredin orașe. „Există servicii de salubritate plătite special pentruasta”, susțin ei, „așa că ne axăm pe natură”.
Cei care doresc să sprijine proiectul și vor să ajute la curățareaRomâniei se pot înscrie pe letsdoitromania.ro. „Putemstabili un record: România este țara cea mai mare din Europa carerealizează acest proiect. Modelul a fost implementat cu succes înEstonia (2008), Letonia și Lituania (2009), Portugalia (2010) șiSlovenia (2010)”, a declarat Anamaria Hâncu pentru Gândul.

Inchide