DIETA DE TOAMNĂ. Ce alimente nu trebuie să lipsească din regimul zilnic pentru a face față temperaturilor scăzute

Publicat: 12 11. 2012, 15:19
Actualizat: 21 05. 2015, 07:54

Scăderea temperaturilor ne face mult mai vulnerabil în fața bolilor, avertizează medicii. Specialiștii spun că în această perioadă a anului riscul de a ne îmbolnăvi este unul destul de ridicat, deoarece, odată cu venirea sezonului rece, scade imunitatea organismului.

Nutriționiștii spun că în sezonul rece funcțiile vitale și metabolismele încetinesc. În plus, fluidele biologice ale corpului stagnează mai mult, iar rinichii și bila sunt cele mai afectate organe în această perioadă a anului. „Odată cu scăderea temperaturii, organismul are tendința de a acumula energie, motiv pentru care riscăm să luăm câteva kilograme în plus”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Astfel, pentru a ne menține starea de sănătate este indicat să adoptăm o dietă adecvată temperaturilor scăzute care s-au înregistrat în ultima perioadă.

Dacă pe timpul sezonului cald organismul are nevoie de cât mai multă apă, iar alimentele vedetă sunt fructele și legumele, în perioada rece a anului corpul are nevoie de grăsimi, proteine și carbohidrați, sunt de părere nutriționiștii.

Oboseala și stresul își pun amprenta asupra noastră

Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra faptului că odată cu scăderea temperaturilor oboseala și stresul își pun amprenta asupra noastră, ceea ce face ca dieta să fie una adecvată sezonului rece. „O alimentație potrivită acestei perioade din an trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidrați, 15 la sută proteine și 30 la sută grăsimi”, indică dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.

Deși în acest sezon organismul are nevoie de grăsimi și proteine, nutriționiștii atrag atenția asupra calității acestor nutrienți. „Grăsimile de bună calitate le găsim în alimente de origine vegetală, dar și în preparate din pește. Surse de grăsimi esențiale mai sunt uleiurile vegetale, precum cel de in, de rapiță sau de floarea soarelui, fructele oleaginoase, precum nucile, alune și fisticul”, precizează dr. Damian.

Experții spun că brânzeturile, sursă de proteine de înaltă calitate, nu sunt recomandate în această perioadă a anului, deoarece se digeră greu.

Și cum în sezonul rece imunitatea scade, specialiștii recomandă alimentele și suplimentele alimentare bogate în seleniu, zinc, fructe de mare și prune uscate.

Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din dieta de iarnă, deoarece acestea stimulează imunitatea. „Alimentele trebuie consumate în stare crudă sau aproape crudă. Dacă nu găsim legume proaspete, putem folosi legume congelate și zarzavat, dar nu le excludem din alimentație”, spune dr. Șerban Damian. Dovlecii, anghinarele, ridichea albă, prazul, sfecla, conopida, ceapa și cartofii sunt legumele recomandate pentru această perioadă a anului.

În ceea ce privește hidratarea, nutriționiștii indică supele, ceaiurile și sucurile naturale, care au un aport însemnat de nutrienți. Specialiștii precizează că lichidele se beau la temperatura camerei, în special apă, prevenind astfel deshidratarea, menționează dr. Șerban Damian.