DIETA DUKAN – CURA DE SLĂBIRE care te ajută să scapi de surplusul de greutate

Publicat: 19 03. 2014, 11:34
Actualizat: 19 05. 2015, 06:48

DIETA DUKAN este un regim care poate duce chiar și la pierderea a 10 kilograme în doar două săptămâni. DIETA DUKAN este concepută de nutriționistul francez cu același nume, iar principiile ei sunt asemănătoare cu cele ale unei cure de slăbire hiperproteică. Astfel, pe parcursul regimului, vei pierde din kilograme, însă fără să îți fie afectată musculatura.

DIETA DUKAN este împărțită în patru faze.

● Etapa de atac – trebuie urmată 9 zile. În această fază se mănâncă doar proteine. Printre alimentele cu un conținut ridicat de proteine se numără carnea, laptele și produsele lactate, brânzeturile, ciupercile, fasolea, ouăle, mazărea și lintea. În prima fază, legumele și dulciurile de orice natura sunt interzise. În plus, alimentele permise nu trebuie prăjite. Acestea se vor fierbe, prepara la aburi sau pe grătar. În aceste zile este obligatoriu să beți între 1,5 și 2 litri de apă pe zi. Dimineața se va face o excepție, fiind recomandat să beți o cană de lapte cu dou-trei linguri de fulgi de ovăz.

● Etapa de croazieră – 5 zile. În această fază se alternează zile de regim în care se vor mânca doar proteine cu zile în care, pe lângă proteine, sunt incluse și legumele. Morcovul, porumbul, cartofii și orezul trebuie evitate. De asemenea, sunt interzise și făinoasele. Specialiștii recomandă recomandă ca legumele să fie introduse treptat în dieta Dukan, câte una la o masă. De asemenea, se va menține regula ca la micul dejun să nu lipsească laptele cu fulgi de ovăz.

● Etapa de consolidare . Această fază durează 10 zile, fix numărul de kilograme pe care ar fi trebuit să reușiți să-l pierdeți până acum. Nutriționiștii spun că în această perioadă, organismul are tendința de a pune la loc kilogramele pierdute. În primele zile trei-cinci zile se introduc fructele și cerealele, precum și trei felii de pâine pe zi. De asemenea, în această fază se recomandă introducerea în dietă a orezului, a porumbului, a mazărei și a cartofilor. Printre alimentele contraindicate se numără mezelurile, preparatele din carne afumate, conservele și mâncărurile prăjite. Untul și alte grăsimi se vor folosi cu moderație în prepararea alimentelor. Joia însă va deveni ziua de regim strict proteic. Astfel că în această zi a săptămânii se va renunța la glucide și lipide.

● Etapa de menținere și stabilizare a greutății. Această fază presupune o singură regulă care trebuie respectată toată viața: joi se va ține un regim proteic. Ultima etapă ne permite să mâncăm dulciuri și făinoase, dar nu mai mult de o porție pe săptămână. De asemenea, prăjelile trebuie mâncate cu moderație.

TOP 12 alimente „de ajutor” în cadrul DIETEI DUKAN:

1. Somonul – grăsimile acestui pește ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal;

2. Albușul – are un conținut scăzut de colesterol;

3. Șunca de curcan – se digeră foarte ușor;

4. Vinetele și mărul – bogate în pectine (un tip de fibre), care ajută la stimularea ­digestiei;

5. Dovlecelul este un bun diuretic;

6. Morcovul și ceapa aduc beneficii digestiei;

7. Varza murată – conține probiotice, care ajută la echilibrarea florei intestinale;

8. Tărâțele de ovăz ajută la stimularea tranzitului intestinal;

9. Peștele cod  – carnea sa conține multe proteine și este ușor digerabilă;

10. Uleiul de floarea soarelui  – bogat în vitamina E

11. Iaurturile (0% grăsime) ajută la echilibrarea florei ­intestinale;

12. Brânza (tofu) are puține calorii.

Pentru a preveni senzația de balonare care poate apărea pe parcursul DIETEI DUKAN, experții recomandă să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. De asemenea, pentru ca rezultatele DIETEI DUKAN să fie cele dorite adoptați un stil de viață activ.