Două femei reclamă statul britanic la CEDO, după ce le-a fost interzis să poarte crucifixuri la serviciu

Redactor:
Ionela Samoilă
Două femei reclamă statul britanic la CEDO, după ce le-a fost interzis să poarte crucifixuri la serviciu
Două britanice au reclamat guvernul țării la CEDO pe motiv că nu a luat nicio măsură atunci când au sesizat că au fost private de dreptul de a purta crucifixuri la locul de muncă.

Două britanice au reclamat guvernul țării la CEDO pe motiv că nu a luat nicio măsură atunci când au sesizat că au fost private de dreptul de a purta însemnul crucii la locul de muncă, scrie The Telegraph.

Nadia Eweida și Shirley Chaplin susțin că au fost discriminate de angajatorii lor- o companie aeriană, respectiv o clinică medicală, atunci când li s-a interzis să poarte simbolul credinței creștine la vedere. Femeile au solicitat Guvernului să reglementeze limitele în care se poate manifesta libertatea religioasă, în baza Articolului 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie; acest drept include libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învațământ, practici și îndeplinirea ritualurilor”, se arată în articolul invocat de cele două femei.

Răspunsul primit din partea guvernanților a fost bazat pe argumentul că purtarea cruciii „nu este o regulă de manifestare a credinței”, așadar nu poate intra sub incidența Articolului 9.

Avocații celor două femei susțin că oficialii britanici deformează conceptul de manifestare a credinței religioase atunci susțin că aceasta trebuie să includă numai practicile și ritualurile obligatorii. Chiar dacă purtarea cruciuliței nu este obligatorie în cazul creștinilor, ea rămâne o practică de manifestare a credinței, deci trebuie protejată de Articolul 9.

Avocații au mai spus și că alte culte religioase, precum islamismul beneficiază de mai multă protecție din partea Guvernului, întrucât aceștia au dreptul să umble cu capul acoperit sau să poarte însemne ale credinței lor.

Dacă se dovedește că drepturilor lor au fost încălcate Guvernul va fi obligat să schimbe legea, astfle încât să precizeze concret până unde merg drepturile și libertățile de manifestare religioasă.

Atitudinea autoritățile a fost percepută de către Biserică ca o interzicere a simbolului crucii care nu uită să critice nici posibila liberalizare a căsătoriilor între persoanele de același sex. Episcopul romano-catolic de Canterbury s-a revoltat pentru faptul că ministerele și curțile de apel încearcă să impună reguli creștinilor.

 

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea plutește în aer /...
Inchide