„Imnul golanilor”, „Țara te vrea prost”, „România, trezește-te!”, … „Dansul pinguinului”. Zoltan Andras, Sarmalele Reci: „Azi e foarte mișto să fii tâmpit”

Redactor:
Diana Popescu
„Imnul golanilor”, „Țara te vrea prost”, „România, trezește-te!”, … „Dansul pinguinului”. Zoltan Andras, Sarmalele Reci: „Azi e foarte mișto să fii tâmpit”
De când au dat cu ochii și urechile de libertate, românii și-au exprimat constant nemulțumirile față de sistem. De la mesajul direct la ironia fină și vorbele care nu pătrund în dicționar, artiștii i-au taxat pe politicieni în moduri diverse

• Cu ce s-au ales cei dela Sarmalele Reci, de pe urma carierei lor atât de neplăcute celorcare ne conduc? Zoltan Andras sintetizează 15 anide muzică „subversivă”: „Ne-am ales cu o grămadă delucruri, a fost o adevărată investiție pe termen lung – am fostchemați la mai puține concerte, nu ne-a solicitat nimeni încampanie electorală, am avut, deci, o mulțime deavantaje”. Nu e frustrant să fii sfidat de cei care artrebui să se jeneze de textele pe care le inspiră și, în primulrând, de propriile gesturi? „Absolut. Din păcate, nu le pasă, n-aude gând să schimbe nimic și nici măcar nu se mai străduiesc săascundă asta. Iar oamenii au început să se complacă:prostia e ridicată în România la rang de merit. E foartemișto/șucar etc să fii tâmpit. Și puștii învață lecțiavieții privind în jur: de ce să înveți, de ce să fii moral, când unprost imoral e mai bogat decât poți tu ajunge vreodată,muncind?”.

În aceste condiții, de ce continuă Sarmalele Reci să cânte pieseincomode? „Avem, de atâta vreme, același textier, cu aceleașipreocupări”, glumește solistul.

„România, trezește-te” – imn în bătăliaelectorală

• 2000.Trupa Taxi, nu de mult înființată, scoate albumul „Trag un claxon”.Chiar dacă se folosesc de umorul care le va deveni marcăînregistrată, Dan Teodorescu & Co. lansează către guvernanți șiniscaiva „săgeți otrăvite”. „Criogenia salvează România”, „Aicisunt banii dumneavoastră” și „Doi zero zero zero” sunt cele dintâimostre de „satiră ușurică”, așa cum își descrie modul de lucrusolistul trupei. Le vor urma „Comunitarul”, „Oamenii politici” și,inevitabil, „Criza”.

•2004. Grupul Morometzii facevaluri cu cântecul „România, trezește-te!”, agreată atât de faniitrupei, cât și de zona portocalie a spectrului politic. Profitândde faptul că sunt în campanie electorală, membrii alianței PNL-PD”adoptă” piesa pe post de imn, în lupta contra „roșilor” de laPSD.

• În mai2009, 1Q Sapro, liderul celor de laMorometzii, le vinde reprezentanților PNL drepturile de difuzarepentru melodia „Alianța maro”, care critică înfrățirea PD-L cu PSD.Sapro își motivează decizia prin faptul că e cât se poate dedezamăgit de prestația PD-L, formațiune pe care o susținuse cucinci ani în urmă. „Poc, trosc, buf/ Unu’ mic pitic și unprostănac/ Se ceartă de ochii lumii,/ dar fac blat ca să-ți vină dehac”, sună versurile noii piese generate de simpatia pentru aleșiineamului.(Relația Morometzii – PD-L înregistrase, anterior, și unmoment de criză pe considerente financiare: organizația sector 4 apartidului a folosit, în campania locală, hitul „România,trezește-te!”, fără a avea acest drept de la autorii ei).

• Iarna2004. Paraziții aleg să marcheze un deceniu de existențăantisistem (și) printr-o piesă prin care-și exprimă simpatiaextremă față de clasa politică: „Fuck you, România!”. Refrenulpiesei este partea cea mai „delicată” din întregul mesaj alcântecului: „Vreau să dau bani falși de pomană/ Să fac trafic legalcând stați geană/ Vreau să fac politică, mă cheamă datoria/Sloganul meu electoral e: Fuck you, România!”.

• Confrații întruhip-hop de la BUG Mafia au, la rândul lor, o lungă „idilă” cuautoritățile. De la clasicul deja „Românește” la recentul BPLSVFC,Tataee și ai lui trimit către mai-marii statului mesaje de amor cunumeroase bip-uri. Un detaliu interesant: pentru acest din urmăsingle, Mafia a folosit refrenul „Amintiri cu haiduci”, al unuirăzvrătit de calibru: regretatul Valeriu Sterian.

• Mai2010. Mișcarea Subversivă Română marchează un capitol nouîn epoca postdecembristă: la un miting generat de preconizatelereduceri financiare operate de guvern, protestatarii primesc ostrofă de ajutor de la CRBL. Ceea ce începuse ca un gest dedisperare s-a soldat cu un videoclip și un „dans al pinguinului”generalizat. Nici protestul nu mai e ce-a fost.

Iunie 1990. Piața Universității răsună derefrene nemaiauzite pe pământ românesc. Nu sunt șlagărele benigne”Magistrala albastră” și „Trenul galben fără cai”, cu care poporulse obișnuise în ultimii ani. Sunt cântece noi, deloc drăgălașe,prin care tinerii adunați în inima Bucureștilor spun cine sunt cuadevărat. „Mai bine haimana decât trădător/Mai bine huligandecât dictator/ Mai bine golan decât activist/ Mai bine mort decâtcomunist”. E „Imnul golanilor”, pe care mulțimea îl cântăalături de autor, Cristian Pațurcă.

Pațurcă, un Bob Dylan al României

• Cu ce s-a ales”golanul-șef” de pe urma luptei lui împotriva comunismului? Cu odecorație, primită în anul de grație 2010, după ce, ani larând, președinți de tot felul l-au făcut uitat în rezervele despital în care a ajuns să și locuiască. Evacuat din casa în cares-a născut, a făcut rost abia de curând, printr-un prieten, de ogarsonieră în care să stea cu chirie. Fără venit stabil (fusese”liber profesionist” înainte de ’90), bolnav și profund dezamăgit,Pațurcă nu e, surprinzător, simbolul speranței rămase la stadiul deamintire. E împăcat cu soarta lui: „Ce-am reușit, prinmuzica mea, a fost să schimb, alături de Vali Sterian, un curentmuzical. Se poate să fi schimbat și conștiințe, însă n-aș mergeatât de departe. Cert e că, la vizita lui în România, Bill Clintona aflat de la Emil Constantinescu cine sunt și cu ce mă ocup. Carea fost reacția lui? «Oh, like Bob Dylan!»” Pot să morliniștit”.

• Pațurcă e mulțumit căpiesele lui, care au definit adolescenții de acum două decenii,prind la liceenii de azi. „Au mare priză la puștii de 16 ani,culmea. Înseamnă c-au avut părinți minunați”, conchide muzicianul.Nu e la fel de încântat de regimurile politice care au marcatRomânia ultimilor 20 de ani. Cum îi vede pe următorii 20? „Să deaDumnezeu să fie bine în următoarele două luni! Țara se va deștepta,până la urmă, însă, deocamdată, sunt un spectator al acestui circ.E drept că Băsescu a venit la mine la spital, cu fructe șiprăjituri, dar asta nu înseamnă că nu-l taxez, dacă e cazul”.

• Majoritateacolegilor săi de breaslă au crezut că e cazul să facă muzicăinofensivă, să-și cumpere case și mașini și să-și umple conturile.De ce n-a procedat la fel și Cristian Pațurcă? „Păi și ce era săfac? Să mă vând? Să vă mint?”.

Sarmalele Reci – fără cântări în campaniileelectorale
• Mai1995. Apare în prim-planul sonor formația Sarmalele Reci.Albumul de debut, Țara te vrea prost, nu mai lasă, încă de latitlu, loc de interpretări: Zoltan Andras și gașca lui nu suntdeloc prietenoși cu sistemul. „Ah, ce frumos, viitorul luminos/Lise-arată celor idioți/ Deci fii supus față de cel mai sus pus/ Nuuita că țara te vrea prost”. Mesajul e cât se poate de limpede, iarguvernarea Iliescu n-are niciun motiv de bucurie. De altfel, celdintâi disc semnat Sarmalele Reci mai cuprinde și piesa „NicuCeaușescu președinte”, parcă pentru cei cărora nu le e suficient declar care e poziția trupei față de politica vremii.
• Aprilie1996. Sarmalele recidivează, incluzând pe noul materialdiscografic, botezat „Aurolac”, melodia „Ilici Ilici über alles”.În 2005, revin cu un nou cadou pentru aleșii neamului: „AdrianBăsescu”. De data asta, însă, e vizată întreaga clasă politică:„Adrian Băsescu/ Ion Constantinescu/ Mariean Videanu/Mircea Tăriceanu/ Miron Meleșcanu/ Corneliu Vadim Codreanu (…) Eiîn lumea lor/ În lumea lor ei fac ce vor/ Trăiesc și mor în lumealor/ E lumea din televizor/ În lumea lor ei fac ce vor/ Dau dinburic și cântă-n cor/ E lumea manelelor”.

Citește mai departe în pagina următoare

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
Țara în care primești bani dacă te infectezi cu Covid. Motivul pentru care s-a ajuns...
Probleme în prima zi de mandat pentru Joe Biden. Preşedintele a fost criticat pentru că...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Cea mai bună plăcintă cu lucernă, preferata lui Florin Busuioc. Ingredientul secret care nu trebuie...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide