„Imnul golanilor”, „Țara te vrea prost”, „România, trezește-te!”, … „Dansul pinguinului”. Zoltan Andras, Sarmalele Reci: „Azi e foarte mișto să fii tâmpit”

„Imnul golanilor, „Țara te vrea prost, „România, trezește-te!, ... „Dansul pinguinului. Zoltan Andras, Sarmalele Reci: „Azi e foarte mișto să fii tâmpit
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 23/04/2012, 21:56

• Cu ce s-au ales cei dela Sarmalele Reci, de pe urma carierei lor atât de neplăcute celorcare ne conduc? Zoltan Andras sintetizează 15 anide muzică „subversivă”: „Ne-am ales cu o grămadă delucruri, a fost o adevărată investiție pe termen lung – am fostchemați la mai puține concerte, nu ne-a solicitat nimeni încampanie electorală, am avut, deci, o mulțime deavantaje”. Nu e frustrant să fii sfidat de cei care artrebui să se jeneze de textele pe care le inspiră și, în primulrând, de propriile gesturi? „Absolut. Din păcate, nu le pasă, n-aude gând să schimbe nimic și nici măcar nu se mai străduiesc săascundă asta. Iar oamenii au început să se complacă:prostia e ridicată în România la rang de merit. E foartemișto/șucar etc să fii tâmpit. Și puștii învață lecțiavieții privind în jur: de ce să înveți, de ce să fii moral, când unprost imoral e mai bogat decât poți tu ajunge vreodată,muncind?”.

În aceste condiții, de ce continuă Sarmalele Reci să cânte pieseincomode? „Avem, de atâta vreme, același textier, cu aceleașipreocupări”, glumește solistul.

„România, trezește-te” – imn în bătăliaelectorală

• 2000.Trupa Taxi, nu de mult înființată, scoate albumul „Trag un claxon”.Chiar dacă se folosesc de umorul care le va deveni marcăînregistrată, Dan Teodorescu & Co. lansează către guvernanți șiniscaiva „săgeți otrăvite”. „Criogenia salvează România”, „Aicisunt banii dumneavoastră” și „Doi zero zero zero” sunt cele dintâimostre de „satiră ușurică”, așa cum își descrie modul de lucrusolistul trupei. Le vor urma „Comunitarul”, „Oamenii politici” și,inevitabil, „Criza”.

•2004. Grupul Morometzii facevaluri cu cântecul „România, trezește-te!”, agreată atât de faniitrupei, cât și de zona portocalie a spectrului politic. Profitândde faptul că sunt în campanie electorală, membrii alianței PNL-PD”adoptă” piesa pe post de imn, în lupta contra „roșilor” de laPSD.

• În mai2009, 1Q Sapro, liderul celor de laMorometzii, le vinde reprezentanților PNL drepturile de difuzarepentru melodia „Alianța maro”, care critică înfrățirea PD-L cu PSD.Sapro își motivează decizia prin faptul că e cât se poate dedezamăgit de prestația PD-L, formațiune pe care o susținuse cucinci ani în urmă. „Poc, trosc, buf/ Unu’ mic pitic și unprostănac/ Se ceartă de ochii lumii,/ dar fac blat ca să-ți vină dehac”, sună versurile noii piese generate de simpatia pentru aleșiineamului.(Relația Morometzii – PD-L înregistrase, anterior, și unmoment de criză pe considerente financiare: organizația sector 4 apartidului a folosit, în campania locală, hitul „România,trezește-te!”, fără a avea acest drept de la autorii ei).

• Iarna2004. Paraziții aleg să marcheze un deceniu de existențăantisistem (și) printr-o piesă prin care-și exprimă simpatiaextremă față de clasa politică: „Fuck you, România!”. Refrenulpiesei este partea cea mai „delicată” din întregul mesaj alcântecului: „Vreau să dau bani falși de pomană/ Să fac trafic legalcând stați geană/ Vreau să fac politică, mă cheamă datoria/Sloganul meu electoral e: Fuck you, România!”.

• Confrații întruhip-hop de la BUG Mafia au, la rândul lor, o lungă „idilă” cuautoritățile. De la clasicul deja „Românește” la recentul BPLSVFC,Tataee și ai lui trimit către mai-marii statului mesaje de amor cunumeroase bip-uri. Un detaliu interesant: pentru acest din urmăsingle, Mafia a folosit refrenul „Amintiri cu haiduci”, al unuirăzvrătit de calibru: regretatul Valeriu Sterian.

• Mai2010. Mișcarea Subversivă Română marchează un capitol nouîn epoca postdecembristă: la un miting generat de preconizatelereduceri financiare operate de guvern, protestatarii primesc ostrofă de ajutor de la CRBL. Ceea ce începuse ca un gest dedisperare s-a soldat cu un videoclip și un „dans al pinguinului”generalizat. Nici protestul nu mai e ce-a fost.

Iunie 1990. Piața Universității răsună derefrene nemaiauzite pe pământ românesc. Nu sunt șlagărele benigne”Magistrala albastră” și „Trenul galben fără cai”, cu care poporulse obișnuise în ultimii ani. Sunt cântece noi, deloc drăgălașe,prin care tinerii adunați în inima Bucureștilor spun cine sunt cuadevărat. „Mai bine haimana decât trădător/Mai bine huligandecât dictator/ Mai bine golan decât activist/ Mai bine mort decâtcomunist”. E „Imnul golanilor”, pe care mulțimea îl cântăalături de autor, Cristian Pațurcă.

Pațurcă, un Bob Dylan al României

• Cu ce s-a ales”golanul-șef” de pe urma luptei lui împotriva comunismului? Cu odecorație, primită în anul de grație 2010, după ce, ani larând, președinți de tot felul l-au făcut uitat în rezervele despital în care a ajuns să și locuiască. Evacuat din casa în cares-a născut, a făcut rost abia de curând, printr-un prieten, de ogarsonieră în care să stea cu chirie. Fără venit stabil (fusese”liber profesionist” înainte de ’90), bolnav și profund dezamăgit,Pațurcă nu e, surprinzător, simbolul speranței rămase la stadiul deamintire. E împăcat cu soarta lui: „Ce-am reușit, prinmuzica mea, a fost să schimb, alături de Vali Sterian, un curentmuzical. Se poate să fi schimbat și conștiințe, însă n-aș mergeatât de departe. Cert e că, la vizita lui în România, Bill Clintona aflat de la Emil Constantinescu cine sunt și cu ce mă ocup. Carea fost reacția lui? «Oh, like Bob Dylan!»” Pot să morliniștit”.

• Pațurcă e mulțumit căpiesele lui, care au definit adolescenții de acum două decenii,prind la liceenii de azi. „Au mare priză la puștii de 16 ani,culmea. Înseamnă c-au avut părinți minunați”, conchide muzicianul.Nu e la fel de încântat de regimurile politice care au marcatRomânia ultimilor 20 de ani. Cum îi vede pe următorii 20? „Să deaDumnezeu să fie bine în următoarele două luni! Țara se va deștepta,până la urmă, însă, deocamdată, sunt un spectator al acestui circ.E drept că Băsescu a venit la mine la spital, cu fructe șiprăjituri, dar asta nu înseamnă că nu-l taxez, dacă e cazul”.

• Majoritateacolegilor săi de breaslă au crezut că e cazul să facă muzicăinofensivă, să-și cumpere case și mașini și să-și umple conturile.De ce n-a procedat la fel și Cristian Pațurcă? „Păi și ce era săfac? Să mă vând? Să vă mint?”.

Sarmalele Reci – fără cântări în campaniileelectorale
• Mai1995. Apare în prim-planul sonor formația Sarmalele Reci.Albumul de debut, Țara te vrea prost, nu mai lasă, încă de latitlu, loc de interpretări: Zoltan Andras și gașca lui nu suntdeloc prietenoși cu sistemul. „Ah, ce frumos, viitorul luminos/Lise-arată celor idioți/ Deci fii supus față de cel mai sus pus/ Nuuita că țara te vrea prost”. Mesajul e cât se poate de limpede, iarguvernarea Iliescu n-are niciun motiv de bucurie. De altfel, celdintâi disc semnat Sarmalele Reci mai cuprinde și piesa „NicuCeaușescu președinte”, parcă pentru cei cărora nu le e suficient declar care e poziția trupei față de politica vremii.
• Aprilie1996. Sarmalele recidivează, incluzând pe noul materialdiscografic, botezat „Aurolac”, melodia „Ilici Ilici über alles”.În 2005, revin cu un nou cadou pentru aleșii neamului: „AdrianBăsescu”. De data asta, însă, e vizată întreaga clasă politică:„Adrian Băsescu/ Ion Constantinescu/ Mariean Videanu/Mircea Tăriceanu/ Miron Meleșcanu/ Corneliu Vadim Codreanu (…) Eiîn lumea lor/ În lumea lor ei fac ce vor/ Trăiesc și mor în lumealor/ E lumea din televizor/ În lumea lor ei fac ce vor/ Dau dinburic și cântă-n cor/ E lumea manelelor”.

Citește mai departe în pagina următoare

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021