Înghețată din lapte de cânepă, lichior din dovleac și pâine cu cafea verde, create de studenți. Ce beneficii au aceste produse

Publicat: 14 06. 2017, 14:54

Laura Stan, reprezentant al USAMV, a declarat, miercuri, presei, că multe produse inovatoare prezentate au ca și bază conceptul de sănătate al consumatorului, iar pornind de la acest aspect, studenții au urmărit crearea unui produs sănătos.

„Un număr de 68 de studenți din an terminal de la trei specializări ale Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și-au expus produsele realizate de ei la cea de-a șasea ediție a > în cadrul proiectelor de licență. Unele sunt produse inovatoare, altele sunt tradiționale, au lucrat un an pentru perfecționarea unor produse alimentare. Juriul va puncta originalitatea privind utilizarea ingredientelor sau procesul tehnologic. Multe produse inovatoare au ca și bază conceptul de sănătate al consumatorului, iar pornind de la acest aspect, studenții au urmărit crearea unui produs sănătos”, a spus Stan.

Denisa Pânzariu a prezentat la „Festivalul Alimentului” o înghețată vegană cu lapte de cânepă și infuzie de iasomie și fructe denumită „Iveg”, despre care spune că un produs „sănătos”.

„M-am gândit la o înghețată pentru că este vară, este o alternativă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau care nu pot consuma lapte de origine animală. Am folosit lapte obținut din semințe decorticate de cânepă, care conține proteină, apoi mango, banane, infuzie de iasomie, cu efect calmant, și cred că după consumarea unui astfel de produs oricine se va simți mult mai bine. Reglează colesterolul și tensiunea arterială, poate fi consumată și de copii. Are un gust deosebit și cred că este o alternativă la înghețata de pe piață”, a spus Pânzariu.

Potrivit acesteia, trei globuri cu înghețată vegană ar costa între 7 și 12 lei, în funcție de gramaj.

Loredana Cumpănă a valorificat coaja de pepene verde, care se aruncă de obicei, și a făcut o dulceață fortifiată cu suc de cătină și coacăze negre, pentru a aduce un aport de vitamine și antioxidanți.

 

„Are un gust dulce, se poate pune pe pâine, pe biscuiți, dar și pe anumite salate. Am mers pe o variantă de dulceață care să se poată folosi, să se poată găsi în magazine și cred că s-ar găsi un producător interesat. Astfel, dintr-un pepene verde nu s-ar mai arunca decât sâmburii, dar poate facem ceva și cu ei”, a spus aceasta.

Colega ei, Claudia Mureșan, a prezentat tot un produs care valorifică un reziduu alimentar, și anume coaja de portocală, și a creat o dulceață în care a mai adăugat piper roșu și ulei de cătină.

„Poate fi încorporată în produse de patiserie sau cofetărie”, a precizat studenta.

Ana Runcanu a expus pâine cu cafea verde, despre care spune că este „un produs deosebit”.

„Cafeaua verde introdusă în făina integrală aduce proprietăți antioxidante, este măcinată și amestecată cu făină și turmeric”, a spus Runcanu.

Ana Maria Ilaș a pregătit un produs inovativ, în ton cu tendințele pieței, cidrul de mere cu suc de sfeclă roșie „Ruby”, care poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și are 5% alcool, iar Paul Călugăr s-a prezentat cu un lichior de dovleac, obținut din piure de dovleac, zahăr, alcool rafinat, extract de vanilie pentru aromatizare, care are 20% alcool.

„Dovleacul este o materie primă relativ ieftină, poate fi folosit la scară industrială. S-ar putea să vedem acest lichior servit în baruri, dar și folosit în cocktail-uri”, a menționat studentul.

Colega sa, Andreea Turcu a expus ruladă carne de pui cu caise, care are o aromă și un gust deosebit.

„Caisele influențează carnea de pui, îi scad umiditatea și grăsimea, m-am gândit să valorific caisele deshidratate, acestea sunt bogate în vitamine, minerale, sunt sănătoase. Nu mai este ceva similar pe piață și sper să fie vreun producător interesat”, a precizat Turcu.