Legătura dintre exercițiile fizice si procesul de slăbire

Publicat: 10 06. 2014, 18:13
Actualizat: 01 02. 2019, 04:37

Oamenii de știință de la University College of Cork, care și-au publicat rezultatele cercetării în revista British Medical Journal, au analizat mostrele de sânge și scaun ale unui grup de 40 de jucători profesioniști de rugby, aflați în mijlocul unui program riguros de antrenament, pentru a stabili nivelul florei bacteriene din stomacul acestora.

Mostrele lor au fost comparate cu mostrele prelevate de la 46 de bărbați sănătoși, care nu erau sportivi profesioniști, dar care aveau aceeași constituție fizică și vârstă ca jucătorii de rugby.

Jumătate dintre cei 46 de voluntari aveau un indice de masă corporală (IMC) de 25 de puncte sau chiar mai puțin, și jumătate aveau un IMC de la 28 de puncte în sus.

Toți participanții la studiu au completat un chestionar referitor la frecvența consumului anumitor alimente, cu detalii despre cât de des și în ce cantități au consumat, în ultimele patru săptămâni, 187 de produse alimentare prezente în chestionar.

Totodată, voluntarii au fost întrebați dacă făceau mișcare fizică și dacă practicau vreun sport.

Cercetătorii au constatat că sportivii aveau niveluri mai scăzute de markeri inflamatori și un profil metabolic mai bun decât bărbații cu IMC crescut.

În același timp, sportivii aveau un nivel mai crescut al bacteriilor din stomac decât bărbații din grupul de comparație, mai ales cei cu IMC crescut.

De asemenea, s-a observat creșterea nivelului unui anumit tip de bacterii. Este vorba despre bacteriile din familia Akkermansiaceae, o specie de bacterii asociată cu rate mai scăzute ale obezității și tulburări metabolice asociate.

Analiza dietelor participanților la studiu a arătat că jucătorii de rugby mâncau mai mult decât voluntarii din grupul de comparație, mai ales alimente bogate în proteine – în proporție de 22 % față de 15 %, cât s-a înregistrat în grupul de comparație.

„Descoperirile noastre indică faptul că exercițiile fizice sunt alt factor important în relația dintre flora microbiană, imunitate și metabolism, iar dieta joacă un rol important în acest proces”, au afirmat autorii studiului.