Motiv de îngrijorare pentru bărbați: o practică obișnuită le poate pune viața în pericol

Publicat: 28 11. 2012, 14:35
Actualizat: 20 05. 2015, 10:56

O practică obișnuită le poate fi fatală bărbaților, arată un studiu recent, care insistă pe schimbarea obișnuințelor de consum. Concret, este vorba de băuturile acidulate sau carbogazoase care cresc riscul apariției cancerului de prostată cu 40 la sută. Este un procent extrem de mare, trag un semnal de alarmă specialiștii.

Bărbații care beau zilnic echivalentul unei sticle mici de băuturi răcoritoare carbogazoase prezintă un risc crescut de a suferi de cancer la prostată, potrivit unor oameni de știință suedezi, de la Universitatea Lund, citați de MSN.com.

„Printre bărbații care consumă multe băuturi răcoritoare carbogazoase sau alte băuturi care conțin zahăr adăugat, am constatat un risc de cancer la prostată mai mare cu circa 40%”, a explicat dr. Isabel Drake, co-autoare a studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, experții au analizat datele obținute în urma monitorizării pe o perioadă de 15 ani a unui grup de peste 8.000 de bărbați, cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani, care proveneau din regiunea Malmo, din sudul Suediei.

Rezultatele obținute au arătat că bărbații care beau zilnic o sticlă de 330 de mililitri de sucuri carbogazoase au înregistrat la finalul cercetării un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta forme grave de cancer la prostată, informează MSN.com.

Datele studiului mai arată că voluntarii care aveau un regim alimentar bogat în orez și paste au avut un risc cu 31% mai mare de a dezvolta forme benigne de celule canceroase. În plus, s-a mai constatat că bărbații care luau un mic dejun bogat în zahăr prezentau un risc cu 38% mai ridicat de a suferi de cancer de prostată.

Studii anterioare au arătat că japonezii și chinezii care trăiesc în SUA, consumatorul numărulul unu de băuturi răcoritoare carbogazoase din lume, dezvoltă într-o proporție mai mare forme de cancer la prostată decât cei din Japonia și China. O posibilă explicație ar reprezenta dieta diferită în cele două regiunii.

O altă cercetare care a analizat reacția organismului la diferite regimuri alimentare în funcție de bagajul genetic ar face posibilă „adaptarea recomandărilor în termeni de alimentație și de băuturi pentru anumite grupuri cu riscuri ridicate”, a afirmat Isabel Drake.

Cancerul la prostată este cea mai frecventă formă de cancer care apare la bărbați. Incidența bolii crește odată cu înaintarea în vârstă, afecțiunea întâlnindu-se, însă, chiar și în rândul bărbaților tineri. Diagnosticat precoce, cancerul de prostată este vindecabil.

Principalele cauze care duc la apariția cancerului de prostată sunt ereditatea, profilul hormonal al bărbatului, vârsta în general de peste 65 de ani, diagnosticul de adenom de prostată, vasectomia sau infecțiile prostatei. Incidența cancerului de prostată este mai mare la populația de culoare, în SUA numărul cazurilor de cancer de prostată la populația de culoare fiind de două ori mai mare decât cel întâlnit la populația caucaziană.

Statisticile din România arată că există aproximativ 200.000 pacienți urmează un tratament pentru acest tip de cancer. Mai mult, potrivit datelor, acest cancerul la prostată ucide anual 3.000 de români.