Motivele din spatele unei practici morbide. De ce practicau strămoșii noștrii canibalismul

Publicat: 11 04. 2017, 12:15
Actualizat: 17 08. 2017, 21:39

O credință comună privind canibalismul din timpuri străvechi este privind valoarea nutrițională a cărnii, rămășițele din unele zone prezentând însă urme și ale practicării unor ritualuri.  Noile descoperiri sugerează însă că neanderthalienii și Homo antecessor ucideau și consumau carne umană din motive sociale, scrie Descoperă.

James Cole, expert din cadrul Universității Brighton, a dezvăluit valoare nutritivă a unui om. În cazul unei persoane cu o greutate de 66 de kilograme, valoarea nutritivă este de 144.000 de calori, întreaga structură musculară conținând 32.000 de calori, ficatul în jur de 376 de calori, iar splina 128 de calori.

Comparabil, valoarea nutritivă a altor animale, ale căror rămășițe au fost descoperite în situri este mult mai mare. Întreaga musculatură a unui mamut ajungând la 3.600.00 de calori, a unui cal la 200.100 de calori și a unui cerb la 163.680 de calori.

,,Acești indici sugerează că oamenii nu sunt chiar atât de nutritivi. Din punct de vedere biologic, suntem animale destul de mici și nu deținem extrem de multă carne sau grăsimi,” afirmă Cole, autor al lucrării.

Cole a declarat că analizele se bazează pe valoarea nutritivă a unui grup mic de bărbați din prezent, în timp ce neanderthalienii dețineau mai multă masă musculară. Acesta susținea că actul de a consuma carne umană era condus de către un complex de motive.

Printre ipotezele cercetătorului se numără oportunitatea, oamenii fiind consumați după ce ar fi decedat din cauze naturale sau ar fi putut fi consumați din motivul apărării teritoriale. Paul Pettit, profesor de paleontologie din cadrul Universității din Durham, a afirmat că și primatele au prezentat dovezi ale canibalismului.