Pericolul din sticlele de ulei de la supermarket. Ce probleme pot provoca

Publicat: 04 02. 2017, 10:17
Actualizat: 18 08. 2017, 01:13

La mijlocul secolului XX, americanii erau îngrijorați de rata crescută a bolilor de inimă și au cerut cetățenilor să renunțe la grăsimile saturate. Dr. Catherine Shanahan, nutriționist și medic de familie spune că sfaturile de atunci au fost o mare greșeală.

,,Restaurantele și alte localuri au apelat la uleiurile vegetale datorită costului redus și a disponibilității. Uleiul de măsline, de exemplu, este de 10 până la 50 de ori mai scump decât uleiul vegetal,” spune Shanahan.

Uleiurile vegetale sunt sub diferite forme: ulei de rapiță, de palmier, de porumb, de soia, de floarea soarelui sau de sâmburi de struguri. Conform medicului, uleiurile vegetale îi fac pe oameni să se simtă mai obosiți și poate provoca migrene, dar și boli neurodegenerative precum Alzheimerul sau demența. ,,Uleiurile vegetale provoacă stresul oxidativ, care distruge membrana creierului, rezultatul fiind apariția plăgilor pe creier,” spune ea.

În cadrul unui raport prezentat de European Food Safety Authority este prezentat faptul că anumiți compuși din uleiul de palmier este geotoxic și cancerigen. 

,,Aș încuraja oamenii să renunțe la uleiurile vegetale măcar pentru șapte zile și vor vedea că se găsește în orice produs și asta este de fapt problema,” avertizează medicul.

De asemenea, ea susține că oamenii ar trebui să-l înlocuiască cu ulei de măsline, cocos, avocado sau ulei de alune.