PRĂJITURI DE CRĂCIUN. Cum poți prepara rapid NEGRESE, ALBĂ CA ZĂPADA ȘI TARTĂ CU LĂMÂIE

Publicat: 17 12. 2012, 12:34
Actualizat: 24 12. 2017, 10:09

Prăjiturile sunt nelipsite din meniul de Crăciun. Nutriționiștii recomandă, însă, să nu abuzăm de ele, deoarece au un conținut ridicat de kilocalorii, mai ales că abundă în zahăr și creme.

Mai jos puteți regăsi trei rețete simple pentru PRĂJITURI DE CRĂCIUN

PRĂJITURI DE CRĂCIUN – Negrese

Ingrediente:

Aluat: 

● 3 ouă,         

● o cană de zahăr,   

● o jumătate de cană de ulei,

● o jumătate de cană de lapte,       

● o linguriță de amoniac,    

● o cană de făină.    

Cremă:          

● trei sferturi de cană de zahăr,     

● trei linguri de cacao,         

● o jumătate de cană de apă,        

Mod de preparare:

Aluat: Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se freacă cu zahărul până se topește. Gălbenușurile se bat cu uleiul, laptele și moniacul stins. În funcție de preferințe, se pot adăuga și arome. Apoi se amestecă tot și se pune făină. După aceea se pune toată compoziția într-o tavă, care mai apoi se bagă la cuptor timp de 30 de minute.

Crema: Se amestecă cele trei ingrediente menționate mai sus la foc. Glazura obținută se toarnă peste prajitura coaptă, care mai apoi se taie în pătrățele.

Sursă: Gustos.ro

PRĂJITURI DE CRĂCIUN – Albă ca Zăpada

Ingrediente:

Pentru foi:

● 4 linguri de lapte,

● o linguriță de amoniac,

● 3 lingurițe de zahăr,

● un ou întreg,

● 100 de grame de margarină

● făină

Pentru cremă:

● 1 pahar cu lapte,

● 150 de grame de unt,

● un pahar de zahăr pudră,

● o lămâie,

● făină

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele menționate mai sus pentru prepararea foilor. Acestea se frământă și se întind două foi. Acestea se bagă la cuptor, unde se lasă până când se coc.

Crema se prepara astfel: 2 linguri cu faina se amestecă cu un pahar cu lapte și se pune pe foc mic. Amestecul obținut se mestecă până când se îngroașă. Apoi, se adaugă zeama și coaja de la o lămâie. Se freacă bine 150 de grame de unt cu paharul de zahăr pudra până ce nu se mai simte zahărul. Apoi se introduce în unt câte o lingură din cremă de lămâie până se adaugă toată compoziția. După aceea, cu cremea obținută se umplu foile, iar la final se pudrează prăjitura cu zahăr.

Sursă: Rețete pentru tine

PRĂJITURI DE CRĂCIU – Tartă cu lămâie

Ingrediente:

Blat:

● 3 ouă,

● 4 linguri de zahăr,

● 2 linguri de apă

● 1 lingură de ulei,

● 85 de grame de făina, echivalentul a 6 linguri,

● 5 grame de praf de copt.

Cremă:

● 350 de mililitri de lapte,

● 1 plic de budincă de vanilie,

● 4 linguri de zahăr,

● 10 grame de gelatină,

● 150 de mililitri de frișcă,

● o jumătate de lămâie.

Lemon curd:

● 40 de grame de unt,

● o lămâie lamaie,

● 1 ou,

● 3 linguri de zahăr,

● 1 linguriță amidon.

Decor:

● 75 de mililitri de frișcă,

● 4 linguri de cremă.

Mod de preparare:

Realizarea acestei PRĂJITURI DE CRĂCIUN se mai în mai mult etape. Pentru început se pregătește blatul. Astfel, ouăle se separă. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, iar gălbenușurile se mixează cu zahărul până se obține o compoziție cremoasă, apoi se adaugă uleiul și apa și se omogenizează.

După care făina se amestecă cu praful de copt și se incorporează în crema de gălbenușuri. Albușurile se pun peste compoziția de ouă și se amestecă ușor cu o lingură.

Într-o tavă pentru tartă de aproximativ 26 cm, unsă cu unt și tapetată cu făină, se toarnă compoziția. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace 20-25 minute la temeratură medie. După coacere se lasă 15 minute să se răcească, apoi se răstoarnă pe un platou.

A doua etapă pentru realizarea tartei cu lămâie presupune realizarea lemon-ului curd. Astfel, oul se mixează cu zahărul și zeama de lămâie, apoi se adaugă amidonul. Într-o crăticioară se pune untul și se topește la foc mic. Peste untul topit se toarnă amestecul de ou și lămâie. Se ține pe foc mediu până se îngroașe ca o budincă. Se lasă să se răcească.

Pentru a realiza crema de lămâie se ia praful de budincă se amestecă cu 4 linguri de zahăr, apoi se adaugă 5 linguri de lapte și se omogenizează. Restul de lapte se pune într-o cratiță și se încălzește. Peste laptele cald, în cratiță, se toarnă amestecul de budincă. Se pune cratița pe foc și se amestecă cu un tel până se îngroase. Gelatina hidratată în 3 linguri de apa rece pentru 10 minute se dizolvă la miscrounde și se amestecă cu 2-3 linguri de budincă, apoi se încorporează în restul de budincă. Se lasă să se răcească complet, apoi se adaugă zeama de lămâie amestecând într-o singură parte. La sfârșit se încorporează frișca bătută.

Asamblare: Peste blatul însiropat sau nu, în funcție de preferință, se intinde lemon curd, apoi se repartizează crema de lamaie și se păstrează 4 linguri. Pe margine se decorează cu rozete din frisca, iar în mijloc cu floricele din cremă.

Sursă: Pasiune pentru bucătărie