Printre preferințele membrilor trupei Alice in Chains, care vorurca pe scenă duminică, 27 iunie, se numără berea premium cu șifără alcool, vinuri Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc, ceaiuri șigumă de mestecat fără zahăr și fructele, în special merele.
Solicitările cu specific vegetarian funcționează și în cazultrupei Anthrax, care a cerut în mod expres ca meniul să fie gătitde personal specializat pe acest domeniu.
În cazul preparatelor din carne, nu se acceptă sub nicio formăcea de porc, iar în materie de fructe, Anthrax preferă ananasul,bananele, căpșunele și afinele.
Manowar au nevoie de catering permanent, de la sosirea la loculconcertului și până la finalul show-ului. Pe lista de necesități seregăsesc cafeaua proaspăt râșnită (normală și decofeinizată), apafierbinte și ceaiurile asortate, apa îmbuteliată, sucuri de fructe,lapte (degresat parțial și total), lapte de soia, gheață, pâiniasortate și fructe proaspete. În plus, organizatorii trebuie să lepună la dispoziție un fel de mâncare cald care să nu conțină ceapă,din cauza alergiei severe a unuia dintre membrii staffului. Înmaterie de băuturi alcoolice, membrii trupei au solicitat un vinroșu italian, Amarone della Valpolicella, numai din anii 1990,1995, 1997, 1999, 2001 sau 2003.
În ce măsură se obișnuiește să se îndeplinească toate acestecerințe? Denise Săndulescu, general manager D&D EastEntertainment, organizatorul festivalului, explică mecanismul defuncționare: „Riderele (listele de cerințe) sunt parte din contractși sunt la fel de importante ca și orice alte clauze, deci trebuieîndeplinite ad litteram. Cea mai importantă secțiune este cea carese referă la cerințele tehnice, pentru că de asta depinde calitateashow-ului fiecărui artist, iar de la asta nu se face rabatniciodată. Am întâlnit și ridere scrise pe un ton deosebit derelaxat și împănate cu glume, dar asta nu ne-a împiedicat să lerespectăm la fel ca și pe cele foarte serioase”.
Au existat cazuri în care nu s-a putut obține un anumit lucru depe listă? „Există foarte rar cazuri în care anumite cerințe nu potfi îndeplinite, mai ales în ce privește cerințele de catering -atunci când, de exemplu, o anumită marcă de băuturi/produsealimentare nu există în România. De obicei, în aceste situații seia legătura cu stafful artistului și produsul respectiv esteînlocuit cu ceva similar, existent pe piața noastră”, precizeazăSăndulescu.
Ce se întâmplă dacă un star nu găsește în cabină un articol dincele dorite?
„În ceea ce-i privește pe artiștii cu care am lucrat până acum,acest lucru nu s-a întâmplat. Ce-i drept, niciunul dintre ei nu aavut pretenții absurde, imposibil de îndeplinit. Dar dacă vrei opoveste pe acest subiect, se spune că cei de la Van Halen aveau înriderul lor o prevedere care cerea ca în cabină să aibă un bol debomboane M&M de diverse culori, dar din care să lipseascăacelea de culoare maro. La un concert, ajungând în cabină, membriitrupei au găsit bolul în care existau și bomboanele maro. A urmatun mare scandal pe tema asta, care a apărut și în presă. Membriitrupei au spus atunci, în apărarea lor, că, dacă organizatorul nueste în stare să îndeplinească o cerință atât de simplă, cum pot eiavea încredere că le-a îndeplinit întocmai pe cele maiimportante?”.