„Regula celor 5 secunde” se aplică: alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără probleme

Publicat: 10 03. 2014, 14:19
Actualizat: 07 04. 2019, 08:03

Mai mulți experți în microbiologie au dorit să testeze „regula celor 5 secunde” și să vadă dacă această teorie se aplică tuturor alimentelor scăpate pe jos, potrivit dailymail.co.uk.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că este mai puțin probabil ca bacteriile să se lipească de alimentele scăpate pe suprafețe mochetate și că alimentele umede, precum pastele și dulciurile, sunt acelea în cazul cărora se aplică cel mai bine „regula celor 5 secunde”.

Studiul a fost realizat de studenții din ultimul an de la Facultatea de Biologie de la Universitatea Aston, coordonați de profesorul Anthony C. Hilton.

Ei au monitorizat transferul unei bacterii comune – Escherichia coli (E. coli) – și al bacteriei Staphylococcus aureus (S. aureus) de la suprafețe de interior (mochetate, laminate și acoperite cu gresie) pe diverse tipuri de produse alimentare.

Alimentele testate au inclus bucăți de pâine prăjită, paste, biscuiți și dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe podea între trei și 30 de secunde.

Studiul a confirmat faptul că timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, însă tipul pardoselei este factorul decisiv.

Suprafețele carpetate sunt acelea care permit cel mai puțin transferul de bacterii, în orice perioadă de timp – a fost cazul pentru toate cele patru tipuri de produse alimentare testate.

Pâinea prăjită este alimentul care prezintă cel mai mic risc de a „aduna” bacterii de pe orice tip de suprafețe, însă doar dacă este uscată. Pâinea prăjită cu unt sau dulceață crește riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele și dulciurile, pot fi ridicate de pe jos într-un interval de 5 secunde fără să contracteze bacterii – însă, dincolo de această perioadă, riscul de infectare crește considerabil.

Suprafețele laminate și cele acoperite cu gresie sunt cele mai „rele” tipuri de pardosele, întrucât transferă cele mai multe bacterii pe alimente.

Cercetătorii de la Universitatea Aston au făcut un alt studiu pentru a identifica numărul persoanelor care respectă „regula celor 5 secunde”. Rezultatele au arătat că 87% dintre persoanele intervievate au spus că ar mânca alimente scăpate pe jos sau că au făcut deja acest lucru în trecut.

Mai mult de jumătate (55%) erau femei și 81% dintre ele au spus că respectă „regula celor 5 secunde”.